Режимски написи делују највише на присталице власти

Поделите:

Стални напади медија блиских власти на лидере опозиционог Савеза за Србију не утичу значајно на пад или пораст рејтинга и видљивости опозиције, али учвршћују негативан став према опозицији код оних који су иначе наклоњени власти и који у потпуности верују у оно што чују и прочитају.

То кажу саговорници Данаса одговарајући на питање да ли свакодневни негативни текстови у таблоидима блиским власти и прилози на приватној телевизији са националном фреквенцијом „Пинк“ „спуштају“ или пак „дижу“ видљивост и рејтинг опозиције.

Један од лидера опозиционог Савеза за Србију Драган Ђилас поднео је пријаву против уредника дневног листа Информер, што је поново изазвало да се о њему у ударним терминима и вестима на телевизији Пинк објављују прилози с јаким негативним контекстом, као и бројни текстови у штампи.

Политички аналитичар Душко Радосављевић за Данас каже да добра нема када неко о вама стално пише или говори лоше, али да такво понашање медија блиских власти не може знатно утицати на лошији рејтинг опозиције, колико она сама нема конзистентан план рада и програм који ће привући грађане.

– Јавност је одавно огуглала на такве натписе, а мислим и да многи који то слушају или читају не верују баш свему што им се сервира, те су такви напади постали и контрапродуктивни. Ти медијски садржаји служе за читање партијским апаратчицима да имају материјала за „пљување“. Озбиљног политичара то не може да угрози осим што може од нервирања да добије чир – сматра Радосављевић. Он указује на то да медији који нападају опозицију то раде на погрешним темама, а не на оним на којима Савез за Србију може бити критикован, а то су њихови ставови и програмска начела, чему челници Савеза сами кумују и доприносе.

Према речима наших саговорника, једна од последица таквих напада је и то што може да изазове реваншизам над онима који то раде када ова власт оде.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић за наш лист каже да текстови у таблоидима подижу негативну видљивост опозиције код читалачке публике која је већ против опозиције.

– Они учвршћују негативан став код махом антиопозиционих гласача, што у условима мале излазности на изборима одговара власти. Таблоиди имају своју публику која следи њихов резон и поглед на свет и то индиректно штети опозицији на један парадоксалан начин. Наиме, негативна кампања против власти у опозиционим медијима не мотивише тако масовно – закључује он.

СЗС: Укинута пресуда против СНС

Београд – Савез за Србију саопштио је јуче да је судија Трећег основног суда у Београду укинула сопствену пресуду од 12. септембра, којом је обавезала Српску напредну странку да Драгану Ђиласу исплати 300.000 динара, са трошковима поступка, на име накнаде штете због повреде угледа и части. У саопштењу се додаје да је тиме прихваћен предлог Српске напредне странке за враћање у пређашње стање, који је био образложен „изостанком због државничких обавеза њеног заступника Александра Вучића“. Ова одлука суда је скандалозна, јер СНС као правно лице има неколико овлашћених заступника, не рачунајући ангажоване адвокате, а да ни за једног од њих није достављен ниједан доказ о разлозима спречености, указује Савез за Србију, преноси ФоНет. Савез указује и да је судија одбила да изради писано решење о враћању у пређашње стање на које би Драган Ђилас могао да уложи жалбу, због чега је поднет захтев за њено изузеће.

Danas

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here