Rimokatolički sveštenici u Pensilvaniji seksualno zlostavljali preko 1.000 dece

Podelite:

Najmanje 1.000 dece, a moguće i mnogo više od toga, zlostavljale su stotine rimokatoličkih sveštenika u šest pensilvanijskih parohija, dok su viši zvaničnici crkve to zataškavali, navodi se u izveštaju istražne porote. Istinu dve godine utvrđivala velika porota koja je napisala izveštaj na 884 strane.

Državni tužilac Pensilvanije Džoš Šapiro povodom izveštaja velike porote rekao da je rimokatolički vrh te američke države bio upoznat sa slučajevima seksualnog nasilja nad decom po crkvama, ali da je sistematski štitio sveštenike-pedofile. Naglasio je i da je za mnoge slučajeve znao i Vatikan i da ih je takođe štitio

Izgleda da u dobrom delu Rimokatoličke crkve ništa ne uspeva tako dobro kao – sveštenička pedofilija.

Na tom planu se naročito proslavilo njenih nekoliko (šest) eparhija u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji.

Toliko su bili `uspešni` da je njeno državno tužilaštvo pre dve godine formiralo veliku porotu koja se pozabavila njihovim `podvizima` i uspela da završi posao tek sada.

A utvrdila je – i to unela u izveštaj napisan na 884 stranice teksta da je više od 300 rimokatoličkih sveštenika posle 1950. godine seksualno zlostavljalo preko hiljadu maloletnika!

Zamislite: preko 1.000! A njih više od 300!

Pa to su tri cele čete u Oružanim snagama SAD.

Da sve bude još strašnije, velika porota tvrdi da je stvarni broj zlostavljanih maloletnika „mnogo veći“.

Velika porota je priznala da je delimično cenzurisala sopstveni izveštaj. Drugim rečima: da je ružno lice istine o sveštenicima-pedofilima u Pensilvaniji još ružnije nego što je ona izložila u svom izveštaju.

sveštenici u pensilvaniji
Poslednje zasedanje Velike porote/Foto: Printscreen

Državni tužilac Pensilvanije Džoš Šapiro povodom izveštaja velike porote rekao je da je rimokatolički vrh te američke države bio upoznat sa slučajevima seksualnog nasilja nad decom po crkvama, ali da je sistematski štitio sveštenike-pedofile.

Naglasio je da je za mnoge slučajeve znao i Vatikan i da ih je takođe štitio.

Porota je saopštila da veruje da bi se „pravi broj“ zlostavljane dece mogao meriti „u hiljadama“ budući da su neki zapisi izgubljeni, a žrtve previše uplašene da bi istupile. U izveštaju je navedeno da je više od 300 sveštenika zlostavljalo decu tokom više decenija.

Državni tužilac Pensilvanije Džoš Šapiro rekao je da je dvogodišnja istraga otkrila sistematsko zataškavanje visokih zvaničnika crkve u Pensilvaniji i Vatikanu.

„Zataškavanje je bilo sofisticirano. I sve vreme, što je šokantno, vođstvo crkve je čuvalo dokumente o zlostavljanju i zataškavanju. Ti dokumenti, iz parohijskih ‘tajnih arhiva’, bili su kičma istrage“, rekao je Šapiro.

Kao jedan od aktera u zataškavanju naveden je i kardinal Donald Virl, nekada biskup Pitsburga, a sada nadbiskup Vašingtona. Virl je u izjavi naveo da je radio „vredno, brinući za žrtve i da bi sprečio buduća zlostavljanja“.

sveštenici u pensilvaniji
Foto: Ilustracija

Istražna porota je razmatrala navode o zlostavljanju u parohijama koje obuhvataju više od polovine od 3,2 miliona rimokatolika u Pensilvaniji. Zaključeno je da je niz rimokatoličkih biskupa i drugih parohijskih lidera pokušao da zataškavanjem zaštiti crkvu od lošeg publiciteta i finansijskih troškova.

Većina pedofila u rimokatoličkim mantijama neće, međutim, odgovarati za svoja zlodela jer je najveći broj „slučajeva“ – zastareo. Vlasti Pensilvanije podigle su optužnice samo u slučaju dvojice kod kojih nije još došlo do zastarevanja.

Skandal sa sveštenicima-pedofilima u Pensilvaniji razgoreo se još u vreme pape Benedikta XVI.

Njegov naslednik Francisko njihove je `podvige` nazvao smrtnim grehom.

Izvorište greha ostalo je netaknuto iako je poslednjih godina nekoliko rimokatoličkih prelata povezanih sa slučajevima pedofilije u SAD, Latinskoj Americi i Evropi izgubilo položaje ili bilo prisiljeno na `dobrovoljno povlačenje`.

Beta / Hronograf

 

Podelite:

1 komentar

  1. Savetujem pogledati na “tu” pojavu iz drugog ugla. Ili Mark Эli (Ilьič) Ravaž – ličnый biograf semьi Rotšilьdov…. 1928.g.: “Hristianstvo glazami iudeя” na- https://rjssianin.livejournal.com/14942.html .
    “Naši poэtы sočinili vse vaši molitvenniki i knigi. Naša nacionalьnaя istoriя Izrailя stala osnovoй vašeй sobstvennoй istorii. Naši cari, gosudarstvennыe deяteli, voinы i proroki stali i vašimi geroяmi tože. Naša malюsenьkaя drevnяя strana stala vašeй Svяtoй Zemlёй! Naša mifologiя stala vašeй Svящennoй Biblieй! Mыsli i idei naših lюdeй pereplelisь s vašimi tradiciяmi do toй stepeni, čto u vas ne sčitaetsя obrazovannыm čelovek, kotorый ne znakom s našim rasovыm naslediem.”

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here