РОБЕРТ ЧОБАН ОБМАЊУЈЕ ЈАВНОСТ: Организује фестивал у храмовима за Ноћ Вештица

Поделите:

Kompanija Color Media Communications, čiji je vlasnik Robert Čoban u saradnji sa udruženjem HBO COLOR MEDIA EVENTS, čiji je zakonski zastupnik zaposlena menadžerka u Čobanovoj firmi organizuju festival pod imenom “Noć Hramova”.

Medijski tajkun se ponovo u svom maniru poslužio obmanom javnosti te je festival koji organizuje za komercijalni američki “praznik” Noć veštica smestio u hramove različitih verskih zajednica, uveravajući njihove predstavnike da je reč o bezazlenom festivalu „Lange Nacht der Kirchen“ koji se već godinama realizuje u Beču, ali nikada na ovaj datum.

Forma pomenutog festivala u Beču ima formu sličnu kao “Noć Muzeja” i reč je o jednoj kulturno-edukativnoj manifestaciji kada su vrata bečlijskih hramova otvorena za posetioce.

Čobanova kompanija je ovaj festival iskoristla za podgrevanje euforije oko američkog praznika “Noć Veštica” i protivno srpskoj tradiciji na prevaru pokušala da ga useli i u pravoslavni hram u Sremskim Karlovcima.

Kako su ranije najavljivali srpska pravoslavna crkva Svetog Nikolaja u Sremskim Karlovcima trebala je da bude domaćin ovog događaja, što je i demantovao protojerej Jovan Milanović, rektor karlovačke Bogoslovije.

-Naime, niti se Eparhiji Sremskoj, niti upravi crkve nikada direktno nije niko obratio, vezano za učestvovanje i pre svega mešani hor(kako se navodi na sajtu ove manifestacije) ne postoji, već mešoviti hor- rekao je otac Jovan Milanović.

I istakao da je dirigent hora nezvanično upitala da li bi se mogli uključiti u manifestaciju, ali da je odgovor bio da to nije moguće.

-Crkva koja se nalazi u Karlovcima ne spada pod teritoriju grada Novog Sada, a sama manifestacija je u gradu Novom Sadu. Mešoviti hor koji mi imamo broji članove starije dobi i u svakom slučaju naši predani i verni članovi hora se pridržavaju mera kriznog štaba Republike Srbije i dolaze u smanjenom obimu. S obzirom da se radi o datumu koji se u zapadnoj civilizaciji vezuje za dan mrtvih i zadušnice i koji je poprimio surogat forme, poštujući svačije vere i običaje naše je da mi toga dana proslavljamo Svetog Petra Cetinjskoga koji je između ostalog i ovde u Karlovcima herotonisan i mi imamo ovde proslavu u donjoj crkvi u hrmu Svetih Apostola, a sa druge strane nije ni korisno ni dobro da takvu jednu manifestaciju na takav način upotrebimo pa da ne dao Bog damo povoda da se od strane naših vernika pogrešno protumači i zloupotrebi- objašnjava otac Jovan Milanović, rektor karlovačke Bogoslovije.

 

nacionalonline

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here