Родитељи немате разлога за страх! ”Плави кит” постоји под тим именом на ”Гугл плеју”, али није игрица од које страхујемо

Поделите:

Апликација ”Плави кит” постоји под тим именом на ”Гугл плеју”, али није игрица од које страхујемо. То су две различите игрице, само имају исто име

 Државна секретарка у Министарству телекомуникација Татјана Матић изјавила је за РТС да видео-игрица “Плави кит”, чији је коначни задатак позив на самоубиство, не може да се нађе на “Гугл плеју”, али да тамо постоји друга игрица са истим именом и да то није она од које се страхује.
Из Владе поручују да на интернету може да се нађе и инсталира апликација за игрицу “Плави кит”, али да она с оном која се појавила у Русији и у којој се од учесника, најчешће деце, тражи да се повређују и на крају изврше самоубиство, није у вези.

ОПАСНА ИГРИЦА НИЈЕ НА ГУГЛ ПЛЕЈУ

– Основна разлика је пре свега што ви ту игрицу која је опасна не можете да нађете на ”Гугл плеју”. Ово је игрица која је озлоглашена и налази се на дарк-вебу. Реч је о групи која се ствара, у коју се улази под одређеним условима. Ми још нисмо ниједан такав случај успели да идентификујемо у Србији – навела је Матићева.

Она је казала да нема разлога за панику и да је Министарство телекомуникација у контакту са инспекторима за високотехнолошки криминал.

– Да, постојале су индикације да су одређена деца успела да скину апликацију, али то истрагом није доказано. Биле су две пријаве, девојчица из Бечеја и дечко из Плане цртали су оловком.

– Девојчица има одређене психичке проблеме и цртала је хемијском оловком по руци. Апликација ”Плави кит” постоји под тим именом на ”Гугл плеју”, али није игрица од које страхујемо. То су две различите игрице, само имају исто име – истакла је Матићева.

ПОЛИЦИЈА АПЕЛУЈЕ НА РОДИТЕЉЕ ДА ОБРАТЕ ПАЖЊУ

РТС је раније данас, на основу сазнања, јавио да је у Одељењу за високо технолошки криминал бечејске полиције забележен први случај који има везе са видео-игрицом “Плави кит”.

Наведено је да је 12-годишња девојчица, која каже да је игрицу инсталирала на Гугл апликацији на мобилном телефону своје мајке, стигла до трећег нивоа у игри и на њеном телу уочен је цртеж у облику кита коју учесници у интернет игрици цртају на свом телу.

Нема видљивих повреда на њеном телу, а из полиције је апеловано на родитеље да проверавају апликације на мобилним телефонима и таблетима своје деце и ако примете апликацију те видео-игрице, одмах обавесте полицију.

ПРАВА ОПАСНОСТ ЈЕ НА ГООГЛЕ ПРЕТРАЖИВАЧУ

Права опасност вреба на Гоогле претраживачу, где је могуће изгуглати праву, опасну игрицу Плави кит. Оно што забрињава јесте количина деце у свету која погођена најцрњим мислима пишу на Твитеру да им је потребан модератор који ће им давати задатке, а који даље воде до смрти.

Пазите шта ваша деца гуглају, јер је ова опасна игрица узела маха.

Telegraf.rs, tanjug

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here