Родитељима у Србији одузето 5.668 деце за пет година

Поделите:

“Новости” пишу да Центри за социјални рад у овоме имају кључну улогу

Према подацима Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, које контролише рад свих социјалних центара, а центри своје партнере, хранитеље, у протеклих пет година биолошким породицама одузето је 5.668 деце.

“Новости” пишу да Центри за социјални рад у овоме имају кључну улогу. Они процењују подобност биолошке породице, степен угрожености детета, позивају се на право хитности и измештају дете, без сагласности родитља и судске одлуке. Одређују да ли ће и када родитељи имати прилику да посете дете, колико ће тај сусрет трајати и ко ће да га надзире.

Министарство је у свом одговору “Новостима”, како наводи лист, прећутало могу ли центри да изместе дете из биолошких породица без икаквог писменог акта у тренутку одузимања. Али су одговорили да је Породичним законом изричито прописано да “право детета да живи са својим родитељима може бити ограничено само судском одлуком, када је то у најбољем интересу детета”. Навели су, међутим, и изузетак од правила о искључивој судској надлежности када је дете у “озбиљној и непосредној” опасности. Тада центар може привремено изместити дете из породице родитеља.

“У томе и јесте проблем, да су центрима за социјални рад дата велика овлашћења: статус службеног лица, тајност у раду и хитност поступка, што отвара могућност злоупотреба”, каже Драгиша Поповић, адвокат са искуством у породичним споровима.

“Они су кадије. Питање је колико претпостављене институције могу да их контролишу, док они фингирају озбиљну угроженост детета. Kолико ће трајати то привремено измештање? У каквом ће стању дете бити враћено родитељима, уколико до тога дође”, каже Поповић.

Универзитетски професор др Зоран Чворовић, стручњак за правну историју, инсистира да одлуку о лишавању родитељског права може да донесе једино суд.

“У пракси се, под оправдањем хитности, а у име идеолошки апсолутизованог “најбољег интереса детета”, успоставља привремено старатељство центра за социјални рад”, објашњава професор.

“Тако појединац бива лишен једног личног уставног права, права на родитељство, одлуком органа управе, што је незамисливо”, каже Чворовић за Новости.

Поделите:

5 Коментари

  1. Ovo je jako ozbiljna tema
    Deca se oduzimaju roditeljima ako postoje dokazi o teškom zlostavljanju a ne zato što mora kvota da se ispuni. Gde su ta deca po domovima zbrinuta u Srbiji ili prodata inostranim firmama?

  2. Преписано из Скандинавије од а до ж. То је много опасно, јер социјални радник нема никаву одговорност у случају погрешне одлуке. То је буквалан и бруталан препис скандинавског законодавства које масовно одузима децу, а последице су застрашујуће. Кад се дода да нико као Србин који се одвоји од Бога и тиме постаје конвертит нечега, нико тако добро не бива “добар”: усташа, либрал, полтрон, потурица или шта год. Дакле нестручни, непородични, либерално орјентисани људи (најчешће неке опајдара у социјалном) имаће застрашујућу власт. Моћи ће да покрену полицију, да иду мимо судова и да управљају судбинама деце на основу неке анонимне дојаве, лоше процене и са становишта онога што та опајдара из социјалног сматра “у интересу детета”. Најчешће “девојке” ниског морала, жентурине са више абортуса и бракова, нероткиње и сл. ће одлучивати о судбини деце, а дотичне ће да штите “демократију”.

  3. Због неких хипотеза о злоупотреби ви сте стварно извређали некога ко је уложио много труда да се школује и усаврши за тај посао.Нечије дете је васпитано од породице и Цркве да никога не оштети и повреди колико је могуће.Неки закони можда нису добри али то није разлог да тако погрдно говорите о људима који се баве овим послом.

    • “Хипотеза о злоупотреби”. Види Томо, ја сам живео 20 г. у Скандинавији, имам пријатељицу рођену Скандинавку којој је дете било у 12 “хранитељских породица”, којој су социјалне раднице разбиле живот. Знам о чему пишем. А знам и Србе нову генерацију, децу комуниста-либерала. Вучић има скандинавске законе за одузимање деце, али има законе за утеривање дуга какве нема ниједна држава са најсуровијим капитализмом. У Скандинавији одузумају децу, али кад немаш за рачуне платете ти станарину и дају паре за храну. Кад не платиш рачун државна институција угони дугове али на хуман начин да се одреди ДОЊА граница! Судови у Србији раде на томе која курв са естраде је увредила другу курву, или који политичар, копија од човека, полтрончина и лопов, је увређен од таблоида, док децу одузимају без суда, и док нотари пљачкају са својим ценама. Рецимо паркинг неплаћен у Београду за странца утерују Енглези! То је Вучићево лудило.

  4. Шест “сербски” термин за малу децу јесте “клинци”, и то је србима утерано од стране жидова јер је по јудоречнику “кли”=људски орган (дечији исто). Односно таквим ословљавањем детету, а у присуству “жутих” који ово знају, ви мислите једно, а на њиховом језику своме детету кажете “органи” моји лепи.
    Борба за изједање и жертвоприношење деце је стара колико и сам јудаизм, и они то и не крију, понекад пребацују на староверце-језичнике. Али авај, они су ти и такви (то жертвоприношење живе деце се односи само на нееврејску децу). Проучавајте хибруизм или јудаизм док није касно.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here