Роџер Вотерс осудио саучесништво Лондона и „америчке империје“ у хапшењу Асанжа:„СРАМОТА МЕ ШТО САМ ЕНГЛЕЗ“

Поделите:

Асанж је трн у оку америчких елита којe објашњавају своје напоре што су уложили да га ухвате, изјавио је за РТ бивши фронтмен планетарно познате музичке групе „Пинк Флојд“, Роџер Вотерс, додајући да је ужасно да је Велика Британија постала саучесник „америчке империје“.

Гледајући оснивача „Викиликса“, Џулијана Асанжа који је физички уклоњен из свог склоништа у амбасади Еквадора у Лондону прошле седмице, „апсолутно је разочаравајуће“ за легендарног музичара Роџера Вотерса.

„Замислити да је Уједињено Краљевство постало тако вољан саучесник и сателит америчке империје да би учинило такву ствар у супротности са свим законима, моралним, етичким и стварним правним ограничењима, апсолутно је запањујуће и ужасно и чини ме посрамљеним што сам Енглез.“

Асанжово хапшење постало је могуће након што му је прошле седмице Еквадор опозвао политички азил, који је одобрен пре седам година, те га лишио еквадорског држављанства. Власти у Великој Британији ускоро ће одлучити да ли ће депортовати Асанжа у Шведску, где се суочава с могућим оптужбама за силовање или у САД, где га траже због уроте са бившим аналитичарем војне обавештајне службе САД, Челзи Менингом, поводом оптужби да су хаковали тајни владин компјутер.

Други сценарио би био још гори, сматра Вотерс. Грађани „једва да имају права“ након усвајања Патриотског закона, и „све је на одлуци врховног команданта“.

„Ако дозволимо Великој Британији да се извуче са изручењем Сједињеним Америчким Државама, дозвољавамо америчкој влади да га, по жељи, мучи и да га затвори, вероватно до краја живота.“

Асанж, заједно са Челзи Менингом, Едвардом Сноуденом и другим звиждачима, су „хероји који нам помажу да будемо свесни да ће [моћници] крити тајне ако могу“, додао је легенда „Пинк Флојда“.

Према Вотерсу, Вашингтон и Лондон једноставно желе да заташкају „питања мучења или затварања невиних људи“, али да се Асанж показао као трн у оку на њиховој страни.

„А исто тако, оно што они раде, Трамп и остали, и Тереза Меј, је то да покушају да уплаше будуће Џулијан Асанже који би могли да пруже ову невероватно важну услугу за нас остале у друштву у будућности“, додао је Вотерс.

Восток / РТ
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here