Рокада због одбране Дарвина

Поделите:

Др Јован Трифуновић нови в. д. директора Центра за промоцију науке. Чланови УО удаљили још актуелног првог човека Ђорђевића са седнице
ДОЦЕНТ Електротехничког факултета др Јован Трифуновић биће нови в. д. директора Центра за промоцију науке (ЦПН), ако министар просвете Младен Шарчевић усвоји овај предлог са седнице управног одбора те институције. Трифуновић ће на челу Центра заменити Немању Ђорђевића, који је смењен због медијског иступања у одбрану Дарвинове теорије еволуције.

Министар просвете Младен Шарчевић накнадно је изјавио да није био задовољан Ђорђевићевим радом. Осим Дарвина, у образложењу које су изгласали Шарчевићеви најближи сарадници, недавно именовани за чланове УО ЦПН, наведени су и пропусти у пословању, за које Ђорђевић тврди да нису истинити. Због тога је Ђорђевић поднео тужбу против чланова УО – председника Богољуба Зечевића, Александра Пајића, иначе помоћника министра просвете, и Марка Попадића, шефа кабинета министра Шарчевића. Он је навео да је предлог одлуке о његовом разрешењу противзаконит и противуставан.

Ђорђевић је покушао у понедељак да присуствује седници Управног одбора.

– Три члана УО противзаконито су удаљили са седнице руководиоца центра за правне, финансијске и опште послове и мене – каже Ђорђевић. – Моја законска обавеза је да се старам за законит рад институције и због тога сам им скренуо пажњу да је одлука о нејавности седнице у супротности са Статутом Центра.

Са три гласа “за” изабран је Јован Трифуновић, док су два члана УО из редова запослених били удржани, јер нису имали увид у биографију кандидата пре саме седнице.

Следећи корак у смени на челу ЦПН је да министар Шарчевић потврди Ђорђевићево разрешење и Трифуновићево именовање.

НЕЗАДОВОЉНИ

– МОЖДА је др Трифуновић изузетан. Не знамо. И не желимо ништа лоше да говоримо о њему. Незадовољни смо само што се на овакав начин спроводи самовоља и мимо законских правила смењује актуелни директор – кажу у Центру за промоцију науке.

Вечерње Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here