Роми који су отерали у смрт малог Алексу неће одговарати јер је случај застарео

Поделите:

У заташкавању читавог случаја главну улогу имао тадашњи министар просвете Жарко Обрадовић са тадашњим начелником школске управе Живомиром Јовановићем.

Сви који су годинама веровали да у Србији ипак постоје правда и правни систем, данас се, по ко зна који пут, могу уверити у супротно.

Познато је ко су кривци за смрт Алексе Јанковића (14), али се они неће наћи пред лицем правде, јер је случај застарео. То је закључак шестогодишње борбе Алексиних родитеља да утврде одговорне за вршење и заташкавање вршњачког насиља које је њихов син трпео и због ког је на крају извршио самоубиство.

Уместо да дисциплински одговара, разредна насилника који је пребијао Алексу је међу најбољим педагозима Србије. Међутим, није она једини кривац у целом случају, а није ни једина која неће сносити последице.

– Републичка просветна инспекторка одељења у Нишу “утврдила” да је све било по закону, да је прича о заташкавању готово фикција мене и мог супруга и да нико није крив поред свих могућих судских пресуда, поступања Заштитника грађана и утврђених тешких пропуста. Два месеца након њене контроле, по налогу председника Владе и министра просвете, републичка просветна инспекција из Београда врши ненајављену проверу у школи и утврђује ко је, како и када заташкао случај – наводи Драгана Јанковић, Алексина мама.
Међутим, то што су њихови наводи потврђени за српско правосуђе нисша не значи, јер су Јанковићи добили званично обавештење у коме пише да је “поред свих утврђених чињеница и пропуста, законски случај покретања дисциплинске одговорности према одговорнима у школи и школској управи, застарео”.

Како Алексина мама наводи, у међувремену се испоставило да је у заташкавању читавог случаја главну улогу имао тадашњи министар просвете Жарко Обрадовић са тадашњим начелником школске управе Живомиром Јовановићем.

Тако је случај Алексе Јанковића добио сраман епилог, а државне институције су се очигледно више бориле да заташкају случај, него да ураде нешто по питању Алексиног закона. Кажњена су само тројица малолетника који су малтретирали Алексу на васпитну меру појачаног наџора Центра за социјални рад.

Постоји још једна казна, којом смо дошли до тога да Алексина мама плаћа смрт свог сина, јер је кажњена школа која мора да плати 4.000.000 динара, а тај новац ће, логично, ићи из буџета у који се новац слива од пореских обвезника – а међу њима је и породица страдалог дечака.

Курир

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here