Росатом ће градити нуклеарну централу у СРБИЈИ?

Поделите:

Прва фаза у изградњу је инвестиција у нуклеарни центра. Изградња Истраживачког центра за нуклеарне технологије и иновације, заједничког пројекта Србије и Русије, почеће следеће године.

Србија има велику шансу да поновно покрене развој нуклеарних технологија, изјавио је Kирил Kомаров, заменик директора за међународне послове у руској државној корпорацији за нуклеарну енергију Росатом. Подсећајући како је договорено да Србија уз помоћ Русије и Росатома изгради нови истраживачки центар за нуклеарне технологије, Kомаров је рекао да је уверен како ће то бити велики и успешан пројекат. Сазнајемо из кругова блиских Росатому да су они амбициозни и да је пројекат изградње нуклеарног центра увод у развој нуклеарне технологије у Србији а то отвара могућност да се гради и прва нуклеарна централа у нашој земљи. Очекује се да би изградња нуклеарне централе могла почети 2022.-2024. уколико се покажу иститине пројекције које говоре да ће потребе за електричном енергијом Србије порасти значајније због страних инвестиција и пораста потрошње ел.енергије у домаћинствима.

На питање како види перспективе развоја нуклеарне технологије у Србији и какве користи може та земља очекивати, Kомаров је рекао да су шансе за поновно покретање развоја нуклеарних технологија велике, да Србија није земља почетник у тој области и да има врхунске стручњаке. Kомаров каже да институт у Винчи има велико искуство у раду с нуклеарним технологијама и додаје да је за време посете Винчи био одушевљен професионализмом и стручношћу људи који тамо раде. Додаје, међутим, да је неспорно како је институту потребна обнова, нарочито када је реч о опреми. Најављено је од стране владе Србије је да ће изградња Истраживачког центра за нуклеарне технологије и иновације, заједнички пројект Србије и Росатома, почети следеће године.

Поповић и генерални директор Росатома Алексеј Лихачов потписали су два меморандума о сарадњи који се односе на обуку стручних кадрова, као и на питања транспарентности и информисања јавног мњења о коришћењу нуклеарних технологија у мирнодропске сврхе.
Влада Србије већ има споразуме с Росатомом, који су потписани за време посета председника Русије Владимира Путина Београду ове године, а којима је предвиђено и стратешко партнерство две земље у изградњи Центра за нуклеарну науку, технологије и иновације. Обновљена је сарадња с Русијом у подручју нуклеарних технологија која је прекинута пре 30 година. Росатом је један од глобалних лидера у подручју примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе с пословима вредним 130 милијарди долара, а предњачи и у развоју иновација и нових технологија. Росатом послује у више од 50 земаља и запошљава 250.000 особа у више од 330 компанија и 37 нуклеарних постројења широм Русије. „Међувладин споразум успоставља широк спектар сарадње две земље, укључујући и, али не само, подршку у стварању и унапређењу инфрастуктуре за нуклеарну енергију у Србији, пројектовање, изградњу и модернизацију истраживачких нуклеарних реактора, развој нуклеарне медицине, спровођење основних и примењених истраживања у области нуклеарне енергије, развој иновација, нових технологија и модерних дигиталних технологија, примену технологије зрачења у пољопривреди и индустрији; образовање, обуку и додатну обуку стручњака у нуклеарној индустрији“, пише у саопштењу.

Алексеј Лихачев је рекао да Србија „има јединствен потенцијал и искуство у развоју и коришћењу нуклеарних технологија“ и да су идентификовани пројекти који ће комбиновати професионалне и техничке компетенције две земље, а пре свега пројект изградње центра за нуклеарну науку, технологију и иновације који ће дати снажан подстицај сарадњи Русије и Србије, али и бити платформа сарадње у целом региону централне Европе.

Нови Центар

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here