РПЦ: Иза акција Константинопољске патријаршије у Украјини стоје САД

Поделите:

Иза акција Цариградске патријаршије у Украјини стоје САД, изјавио је шеф Оделења за спољне црквене односе Московске патријаршије, митрополит Иларион.

Он је појаснио да је, судећи по акцијима америчких политичара, Вашингтон заинтересован за слабљење не само Русије, него и Руске православне цркве.

„Та журба, са којом Константинопољска патријаршија сада предузима кораке, показује да испуњава наредбу из споља“, рекао је митрополит Иларион.

Портпарол Руске православне цркве запазио је да се у медијима појављају информације о финансијском интересу патријарха вартоломеја, који би могао да добије 25 милиона долара за своје поступке.

„Не знам да ли да поверујем или не. Знам само да је 1924. године, када је Константинопољска патријаршија понудила аутокефалност пољској цркви, за то је плаћена ако се не варам, око 12.000 фунти стерлинга, што је било много новца“, приметио је митрополит Иларион. Нагласио је да је ова информација објављена као кореспонденција између Константинопољске патријаршије и тадашњих пољских власти.

vostok.rs
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here