РПЦ затражила од Цариградске патријаршије да се извини за штету коју је нанела православљу

Поделите:

РУСКА православна црква затражила је од Цариградске патријаршије да се извини за штету коју је нанела „целом православљу“.

Ово је саопштио Александар Волков, портпарол поглавара РПЦ – патријарха Московског и целе Руси Кирила – и притом указао:

„Са извињењем се све може брзо завршити и све вратити на пут дијалога. Потребно је Цариградска патријаршија и њен Синод схвате  погрешност својих дејстава и да се извине велику штету нанету православљу у целом свету и будућности православља на украјинској земљи“.

Само то ће – нагласио је Волков – поново отворити врата дијалога. И додао:

„Руска православна црква ће да радошћу констатовати да Цариград покушава да излечи ране нанете светском православљу“.

Ово је, нема сумње, понуда Цариградској патријаршији и патријарху Вартоломеју да се зауставе и врате – донедавним односима. Ово је, наравно, истовремено и упозорње да ће се без заустављања и извињења односи само даље погоршавати.

Волков је у име поглавара РПЦ упозорио патријарха Вартоломеја да ће на њему лежати и „одговорност за могући конфликт у Украјини“:

„Ако се у Украјини пролије и једна једина кап крви – одговорност ће за њу лично сносити патријарх Вартоломеј који је својим непромишљеним и антиканонским дејствима стао на пут подржавања расколника и тато појачао грађанску конфронтацију у Украјини“.

Руска православна црква је већ оценила да је Цариградска патријаршија због Украјине изгубила право да себе назива координативним центром светског православља.

Fakti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here