РС Војводине: Без грба и химне је понижавање Србије

Поделите:

Рукометни савез Војводине (РСВ) саопштио је данас да одлука да јуниорке Србије у Крагујевцу дочекају косовску селекцију без обележја и химне није победа како је представила кровна рукометна организација у Србији, већ понижавајућа и кршења закона и предложио да се турнир откаже или премести у другу земљу.

“У бројним електронским медијима и на сајту РШ могао се видети наслов, у смислу ””Велика победа Србије””, па се питамо на који начин је Србија победила и кога, ако знамо да ће на територији Србије играти репрезентација тзв. државе Косова, а да ће све заставе, државни симболи и химне, дакле и застава и химна Србије, бити забрањени, што никако не може бити победа, већ се објективно ради о понижавању Србије”, наводи се у саопштењу РСВ.

Из РСВ подсећају да се таквим потезом крши одредба из члана 165 Закона о спорту према којем постоји обавеза употребе грба, заставе и химне Републике Србије на свим међународним такмичењима, као и одредбе чланова 29. и 36. Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Србије.

“У тренутку када се државни врх Србије бори за Косово и Метохију, за очување српске традиције и српске светиње, рукомет ће се играти у Крагујевцу, где сигурно има доста људи који су управо са територије Косова и Метохије протерани и напустили су своје домове, да би они и сви ми доживели да у Србији, у срцу Шумадије, буду забрањена обележја Србије, застава, грб и химна Боже правде, а само да би се тако удовољило тзв. држави Косово”.

Наглашава се и да никоме у Србији није жеља да се на спортским игралиштима дешавају немиле сцене, насиље и било шта друго што није у складу са спортским духом.

“Осећамо да ће оваква одлука изазвати револт и проблем код српског народа, којем је тзв. држава Косово већ довољно болна тема. Предлажемо да се промени одлука или да се турнир откаже, или да се домаћинство премести у неку другу државу, где ће оваква одлука бити мање срамна и болна за наш народ, који је већ довољно пропатио и испаштао због неправде учињене на Косову и Метохији”, закључују из РСВ.

Утакмица јуниорске женске репрезентације у квалификацијама за Светско првенство између Србије и Косова игра се у петак од 16 сати.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here