РТС за тоалет папир дао 230 милиона

Поделите:

Након што је запослени у РТС-у, сниматељ Васко Васовић, у интервјуу за портал Директно изнео низ неправилности које је Државна ревизорска институција нашла у трошењу средстава кроз јавне набавке, полемику је, додуше само међу запосленима, наставио в.д. директора јавног сервиса Драган Бујошевић.

У циркуларном мејлу који је послао свим радницима на РТС-у, у ком моли да „то обраћање задрже за себе“, а у које је Данас имао увид, Бујошевић је одговорио на Васовићеве оптужбе изнете у тексту, називајући га „већим ревизором од ревизора“, јер је наводио детаље извештаја који је „јавно доступан“.

Препирка је ипак завршила у јавности, јер је Васко Васовић на ово обраћање одговорио јавно, а оба писма проследио медијима.

„Сигуран сам да су многи од вас прочитали интервју Васка Васовића сајту Директно. Немам никакву обавезу према Васку и сајту Директно којим управља Драган Ђилас, али имам моралну обавезу према сваком запосленом у РТС да одговорим на оптужбе изнете у интервјуу. Молим све запослене да ово обраћање задрже за себе. Не желим да се ова прича наставља по сајтовима, друштвеним мрежама и таблоидима. Превише је плаћених текстова против РТС, превише је испирања уста нашом кућом, да би ми себи дозволили луксуз да још додајемо нову џебану. Јер, шта год да кажете, шта год да је истина, то у медијској и политичкој игри око РТС није битно. Они који знају из којих интереса нас нападају, чиниће то и даље, јер њима чињенице ништа не значе“, наводи Бујошевић у писму.

Он констатује да Васовић „тврди оно што ревизори не тврде“, те да су „ревизори у извештају дали 17 препорука за исправке уочених неправилности и ништа више“.

Он даље наводи да је неправилно трошење у набавкама вредности 440 милиона динара заправо 17 препорука за исправљање неправилности, које се своде на поштовање форме текста и сличне техничке недостатке, док су финансијски извештаји РТС-а „сви позитивни“.

На Васовићеву опаску да је ДРИ утврдила 12 милиона евра ненаменског трошења новца, Бујошевић тврди да „у извештају нигде не стоји ненаменско трошење, одредница „штетни уговори“, као ни наведени износ“.

„Ваша потреба да се правдате само радницима РТС-а, а не и гледаоцима РТС-а, указује на то кога се бојите. Бојите ли се Ви радника РТС-а или ми се само чини? Да се не бојите прекида програма, не бисте се правдали“, написао је у јавном одговору сниматељ Васовић.

Он је додао да је „покушао да аболира чланове Управног одбора, јер они нису криви за „Бујошевићеве штампарске грешке“, али да их је директор, својом изјавом да су са извештајем упознати, претворио у саучеснике.

Он је даље навео неколико детаља из Ревизорског извештаја, између осталог и цитат у коме стоји да су „набавке неправилно спроведене“.

Затим наводи и набавку апарата за мерење притиска, по цени од скоро 1,5 милиона динара, уз питање „да ли је РТС здравствена установа“.

Наводи се и да за покриће губитака предузећа оствареном добити од 36 милиона евра није прибављена сагласност Владе, како то Бујошевић тврди. За крај, Васовић наводи и јавну набавку салвета и тоалет папира, за коју је јавни сервис платио 239 милиона динара „пореских обвезника“.

„За годину дана. За тоалет папир, господине Бујошевићу?! Скоро сто хиљада евра? Шта ће гледаоци да мисле о нама? Да нисмо емитери, него сератори?! Чега сте Ви директор? Јавног сервиса или јавног тоалета“, упитао је Васовић и додао да је серија „Немањићи“ РТС коштала нешто више од три милиона евра, док је зарадила 2,6 милиона.

Данас

Поделите:

1 коментар

  1. И нек су дали 500 милиона. Али оно блуровање мајице са Нема предаје и Тaчијев рођендан им се не може опростити. 17 година им је требало да се сете Кошара. Видим то ником у РТС-у не прави проблем. Ко што на једном сајту неко написа – вратити им име РТБ или ЈРТ јер они никад нису били српска телевизија.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here