Рупел: Словенци су били као на екскурзији у Југославији

Поделите:

“Треба да будемо праведни, Југославија је Словенцима помагала”, Димитриј Рупел, први министар иностраних послова Словеније од 1990. године, преноси Радио Слободна Европа.

– Мислим да смо ми у Југославији могли да створимо многе ствари које иначе не би могли створити. Што се тиче изградње институција, познавања државе. Ми смо били као на једној студентској екскурзији у Југославији. Међутим, она је била анахрона појава – истиче Рупел за РСЕ.

Он је додао да је проблем Словенаца и Хрвата био то што су се нашли на погрешној страни у Првом светском рату па су због тога морали бити спремни на више концесија Србима.

Рупел каже да су одмах по доласку опозиционог ДЕМОС-а на власт 1990, почеле припреме за независност Словеније увежбавањем полицијских јединица и да је оружје стизало илегалним путевима из Израела.

Истовремено, на дипломатском плану успостављени су контакти са немачким канцеларом Хелмутом Kолом, па чак и руским председником Борисом Јељцином са којим се Рупел срео у мају 1991.

Рупел, који је 1980-их био дисидент, каже да се тада често сретао са Добрицом Ћосићем са којим је био у пријатељским односима. Он је са председником Скупштине Словеније Францом Бучаром посетио Ћосића у Београду у августу 1991. године након рата у Словенији.

– Рекли смо Добрици – пустите ви нас да радимо своје а ми ћемо пустити вас да радите своје. Ми имамо своје националне интересе, ви имате своје националне интересе и ми мислимо да они нису противречни. Ми нећемо улазити у ваше послове, немојте ви улазити у наше. И на неки начин Ћосић се тада сложио, те 1991 – рекао је Рупел.

Међутим, Рупел додаје да је његов последњи сусрет са Ћосићем 1992. на конференцији у Лондону био веома хладан.

 

вести

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here