Руси финансирали референдум одвајања Црне Горе од Србије?!

Поделите:

Бивши шеф изборног штаба Доналда Трампа, Пол Манафорт, рекао је да га је ангажовао руски тајкун Олег Дерипаска како би помогао Црној Гори да добије независност на референдуму 2006. године.

Дерипаска је одбио да поводом ове информације да изјаву за БИРН.

Манафорт је прошле године приведен од стране ФБИ у истрази о везама Трампа и Русије.

У очима света, отцепљење Црне Горе представљено је као “племенита ствар”, толико да ју је сенатор Џон Мекејн, некадашњи републикански кандидат за председника САД, назвао “највећим европским пројектом демократије још од краја Хладног рата”.

Међутим, да је Ђукановићева кампања била све само не чедна и неупрљана како ју је Мекејн представио. Иза иницијативе за независност стајао је пребогати руски тајкун Олег Дерипаска. Неколико месеци раније практично је купио читаву црногорску индустрију алуминијума, а пикирао је и остале гране црногорске економије. Знајући како је Владимир Путин постројио руске олигархе, намеће се закључак да читава акција није могла да прође без његовог знања.

Према извјештају Associated Press, Манафорт је 2005. године понудио своје услуге Дерипаски, након што је руски тајнук инвестирао милионе долара у фабрику алуминијума у Подгорици.

Манафорт је водио Трампову кампању између марта и августа 2016. када је поднео оставку након што су испливале информације да је примао новац (око 12 милиона долара у кешу) од проруског председника Украјине Виктора Јануковича.

Опозиција у Црној Гори је оптуживала у више наврата режим Мила Ђукановића да је захваљујући руском капиталу издејствовао независност и да је и даље у јакој спрези са Путином штитећи интересе Москве.

Поделите:

2 Коментари

  1. Закључак текста,да је опозиција оптуживала Мила,да је у спрези са Путином и да штити интересе Русије,је бесмислен. Такође,читав овај текст је без резона. Никакав Дерипаска није финансирао Милово отцјепљење. А Мило јесте потрошио паре које су дате за закуп струје и изградњу у Пљевљума Блок Б за потребе Комбината.

  2. Оно што је чињеница је то да је тадашњи градоначелник Москве, Лушков, подржао, јавно, отцјепљење Црне Горе. Надам се да је данас у Москви јасније да постреферендумска Црна Гора нема никакве битније везе са Црном Гором Петровића.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here