Руси оптужени за упад у компјутерску мрежу Хилари Клинтон

Поделите:

Та оптужница подигнута је три дана пре сусрета америчког председника Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина у Хелсинкију

Америчка савезна велика порота оптужила је данас 12 руских обавештајаца да су 2016. године хаковали компјутерску мрежу председничког кандидата демократа Хилари Клинтон и Демократске партије, саопштило је америчко Министарство правде.

Та оптужница подигнута је три дана пре сусрета америчког председника Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина у Хелсинкију, преноси Ројтерс.

Објавио их је заменик главног државног тужиоца Род Розенштајн, а као део истраге специјалног већа о потенцијалној сарадњи између чланова тима америчког председника Доналда Трампа и Руса.

Он је на конференцији за новинаре рекао да нема индиција да су амерички држављани умешани у наводна кривична дела која се помињу у оптужници, као и да је о њој почетком недеље информисао председника Трампа.

Руси су оптужени да су хаковали компјутерске мреже Демократског националног комитета и председничку кампању Хилари Клинтон, преноси АП.

Раније су, у истрази коју води специјални саветник Роберт Малер, оптужене три компаније и 20 особа, међу којима су четири бивша сарадника Трампа и Беле куће и 13 држављана Русије, а који се сумњиче да су учествовали, како наводи АП, „у скривеној, али снажној кампањи на друштвеним медијима како би се америчко јавно мњење пољуљало на изборима 2016. године”.

(Танјуг)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here