Руси откривају: Новотарац Амфилохије се окренуо против Русије, прешао на страну Американаца

Поделите:

Унутар Српске православне цркве, и то међу најмоћнијим и најистакнутијим владикама, преплићу се интереси страних обавештајних служби, политичких снага из земље и региона, појединих бизнисмена… У том галиматијасу разних утицаја, често потпуно супротстављених, поједини епископи играју и неке своје игре, борећи се за превласт, трон патријарха или просто радећи за неког од поменутих играча.

Српски телеграф дошао је преко поузданих дипломатских канала до документа једне од најмоћнијих руских служби, који на неколико десетина страна обрађује збивања унутар СПЦ. Ови папири откривају ко је на вези с којом службом, како се мењају стране и чији се све интереси спроводе унутар Цркве. Такође, постају много јаснији и контакти са Ватиканом, залагање за екуменизам и још много тога…

У руском документу, на пример, посебно је обрађена група владика, од којих су неки у њој формално, неки неформално, а предводе их Амфилохије, Јоаникије, Григорије… Заједничко им је, између осталог, да су на овај или онај начин директно повезани са Американцима. Посебно је занимљив случај митрополита Амфилохија, за ког Руси констатују да је био много ближи њиховим интересима, али је током 2016. године окренуо леђа Руској православној цркви, приклонио се васељенском патријарху и сада одржава блиске везе с Ватиканом, пропагирајући чак и екуменизам (приближавање православне цркве католичкој, измене у верским обредима, итд).

У тим настојањима, како се констатује, Амфилохије блиско сарађује са епископом будимљанско-никшићким Јоаникијем (Мићовићем) и епископом свенемачке епархије, са седиштем у Франкфурту, Григоријем (Дурићем), бившим владиком захумско-херцеговачким. Овој тројици великодостојника заједничко је и учестало критиковање српских власти и председника Александра Вучића.

Руси у документима откривају да Амфилохије унутар СПЦ предводи струју такозваних новотараца, који заговарају зближавање с Ватиканом. – Поједини извори наводе да је Амфилохије од папе Бенедикта XВИ добио специјални кардиналски прстен, уз договор да постепено, увођењем измена у верске обреде, приближи СПЦ Римокатоличкој цркви – описују Руси и потенцирају добре Амфилохијеве односе са садашњим папом Фрањом, који датирају из времена његовог служења у Буенос Ајресу (Аргентина).

С друге стране, руска служба бави се и Амфилохијевим везама с Москвом, које су, како констатују, раније биле много интензивније.

– Митрополит је испољавао недвосмислену приврженост Руској Федерацији током протеста црногорске опозиције 2015. године. С тим у вези регистровани су Амфилохијеви континуирани контакти, у првом реду са бившим дипломатско-конзуларним представницима Русије, другим секретарима руске амбасаде у Београду Максимом Рибкином и Олегом Дзизом, као и политичким саветником у амбасади Владимиром Kириченком. У Црној Гори је контактирао са саветником у амбасади Русије Сергејем Бубликовим – стоји у извештају и даље се наводи: – Амфилохије је у протеклом периоду одржавао контакте и са изаслаником одбране у амбасади Русије у Београду Андрејем Kинђаковим.

Српски Телеграф

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here