Русија ће наставити да подржава партије у ЦГ

Поделите:

Утицај Русије у Црној Гори наставиће се дипломатским мјерама и економским притисцима, оцијенио је спољнополитички аналитичар листа Политика, Бошко Јакшић, наводећи да очекује да ће Москва од проруских партија затржити активнију опструкцију унутрашњег политичког живота

Јакшић је казао да ће Русија наставити да врши притисак на Црну Гору на једини начин на који то може.
“А то ће бити дипломатске мјере као што је прављење црне листе и евентуално ће покушати неким економским санкцијама да реагују на чланство Црне Горе у НАТО. Мислим да једноставно других инструменета Москва за тај притисак нема”, рекао је Јакшић агенцији Мина.
Он је навео да очекује да ће Русија наставити да подржава политичке партије у Црној Гори.
“Kада говорим о том унутрашњам ђеловању, онда сматрам да ће Русија искористити и појачати све канале утицаја који имају у Црној Гори, а то су, прије свега, просрпске и проруске странке који ђелују у држави”, навео је Јакшић.
Треба, како је рекао, очекивати да ће Москва од њих захтијевати да буду активније у опструкцији унутрашњег политичког живота.
Kоментаришићи статус Србије након чланства Црне Горе у НАТО, Јакшић је оцијенио да то може имати негативан ефекат.
Према његовим ријечима, Србија се и даље држи става да не жели да уђе у НАТО и тежи да сачува позицију војне неутралности “шта год она значила”.
“Ефекат може да буде негативан, зато што већ има коментара да је од тренутка чланства у НАТО Црна Гора постала ”непријатељска” држава. Шта то значи, за кога је непријатељска”, наводи Јакшић.
То је, како додаје, питање на које ће морати да одговарају и званичници у Србији.
“Је ли то значи да су све земље које су НАТО чланице непријатељи Србије? Гђе се то онда Србија налази? Да ли то значи да ће Србија, која хоће да уђе у Европксу унију, стећи непријатеље из НАТО-а. То је потпуно парадоксална ситуација која се мора ријешити”, оцијенио је Јакшић.
Он сматра да је чињеница да је чланство Црне Горе у Алијанси само појачало и дало мотиве за ту врсту реаговања.
Јакшић је рекао да дешавања у Црној Гори поводом чланства у НАТО не могу бити упозорење за Србију.
“У том смислу политичке педагогије, не ради се о томе. То је пролазна непогода која ће проћи и све ће доћи на своје мјесто”, казао је Јакшић.
Он је додао да очекује да ће предсједник Србије, Алексанадар Вучић наставити да покушава да успостави што боље односе са Подгорицом

 

РТЦГ

Поделите:

1 коментар

  1. Да ли је могуће, поштовани Миловане, да објављујете овог познатог србмрсца. Нико тако није испљувао, испрљао Србе, посебно Хашке мученике, које је назво Ахманима у то гдје у Политици, а тако ми Бога и по разним ТВ каналаима као овај чувени Бошко Јакшић. Писао је да су Срби починили геноцид у Сребреници да су убили 800 муслимана. И ове његове изјаве о Русији и Црној ЦРној Гори су петпарачке, неко наглабање и тарбуњање и преписивање, компилација разних мисли разних аналитичара. Превише волим Видовдан да бих могао да прогутам овог генералског сина, кога је његов узорни отац, који се супроставио Брозу, а Броз га је ражаловао, отписао. Знате ли шта значи отписати властитог сина. Уосталом, до кда ћемо га више гледат, он јхе у пензији већ 3 године.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here