Русима сумњиво Вартоломејево писмо – трговина и даље траје

Поделите:

Русима сумњиво Вартоломејево писмо – трговина и даље траје

У последње време Црна Гора заиста живи у две паралелне димензије. Светске државне власти тврде да Фанар подржава њихово стремљење за добијање аутокефалије и слабљење утицаја Српске Православне Цркве. Насупрот томе, представници Српске Православне Цркве говоре да Константинопољ подржава само њихово право да остану јединствено призната Православна Црква на том делу Западног Балкана.

Крајем јуна, не само црногорску јавност, буквално је узбуркала новост о томе да је Васељенски Патријарх Вартоломеј упутио писмо црногорском председнику Милу Ђукановићу у ком је недвосмислено изразио подршку управо Српској Православној Цркви, као јединствено канонској и признатој православној деноминацији.

Овим писмом Вам јасно и потпуно отворено саопштавамо да Васељенска Патријаршија, заједно са свим другим Православним Црквама, као једину канонску православну јурисдикцију у Црној Гори признаје ону под надлежношћу Високопреосвећеног Митрополита црногорског Амфилохија (СПЦ) цитирали су медији писмо Вартоломеја. Недавно смо у Васељенској Патријаршији били зачуђени сазнањем да сте исказали своју подршку стварању Православне Цркве Црногорске и да је Влада Ваше земље усвојила предлог закона о слободи вјероисповијести, који предвиђа подржављење свих православних цркви изграђених прије 1918. године, као и друге црквене имовине … Црква Црногорска никад није била аутокефална, а садашња такозвана Православна Црква Црногорска под Мирашем Дедеићем не припада Православној Цркви. Господин Дедеић није Епископ Православне Цркве, него особа рашчињена од Васељенске Патријаршије …“

Чинило се да после тога властима у Подгорици преостаје само положити пројекат црногорске аутокефалије под сукно, и опростити се од маштарења о Томосу по украјинском обрасцу. Међутим, повратна реакција Ђукановићеве администрације је била следећа:

Ми смо се упознали са садржајем писма искључиво из средстава јавног информисања, где је оно било објављено на основу вести Митрополије Црногорско-приморске. Ми сами нисмо добијали никакво писмо и стога га нећемо ни коментарисати“.

Најинтересантније је што горепоменутог писма, које је од стране Вартоломеја наводно адресовано на Ђукановића, нема на сајту Васељенске Патријаршије, упркос томе, што су га већ пожурили цитирати многи грчки медији. И сам Васељенски Патријарх, као да је своја уста напунио водом. Он нити потврђује нити оповргава чињеницу постојања сличног писма. Тим поводом ћути и митрополит-растриженик – горепоменута глава тзв. ЦПЦ Михајло (Мираш) Дедеић, мада ни тај старац раније није штедео речи, просипајући увреде и проклетства као из рога изобиља. Тако је, на пример, он у своје време јавно частио и самога Вартоломеја, назвавши га „Турчином“.

Оваква ћутања, безусловно, дају повода за различитог рода инсинуације. Такође, врло се јасно још једном показује ко где стоји у започетој геополитичкој игри. Тако се, представници СПЦ, блиски Црногорско-приморској епархији, који су раније не једном изражавали солидарност са Руском Православном Црквом, сада старају дистанцирати од ње.

«Ми смо већ месецима уназад говорили и непрестано истицали да ситуација у Украјини и у Црној Гори у црквеном смислу нема никаквих додирних тачака, а данас могу да кажем да и у геополитичком смислу она није идентична, – изјавио је представник СПЦ тј. Правног савета Митрополије Црногорско-приморске протојереј Велибор Џомић. «Константинопољски Патријарх јасно је дао до знања да не планира нити је планирао никакве активности које су призивали неки неодговорни типови у Црној Гори током претходних неколико месеци. Константинопољски Патријарх је показао бригу, пажњу и љубав ка православним људима у Црној Гори …»

Подсетимо се, да је раније РПЦ прекинула канонско заједничарење са Фанаром, након што је Константинопољ даровао Украјини Томос о аутокефалији, а у суштини, створивши сопствену филијалу на Украјини под именом „ПЦУ“. СПЦ је у томе подржала челнике Москве … али ево сада, представник СПЦ говори о Вартоломеју, да је исти пројавио „бригу, пажњу и љубав“.

Уосталом, документи потврђују, да су се у СПЦ, тачније Митрополији Црногорско-приморској, успоставили ако не братски, то у пуном смислу партнерски односи са „ПЦУ“. Примера ради, практично сви прорежимски медији су са задовољством запазили, да је представник непризнате ЦПЦ, неки архимандрит Борис Бојовић саслуживао са новојављеним украјинским аутокефалистима. Но, одћутали су да је „ПЦУ“ у лицу њене главе Епифанија Думенка касије послала писмо митрополиту Амфилохију, у коме се са „великом жалошћу“ извињавао за то, уверавајући да се подобни догађај десио „ненамерно“ и због „немарности великог броја саслуживших свештеника“.

Треба признати, да изговор за „немарност великог броја свештеника“, звучи измишљено, и уколико им се поверује, то остаје само посаветовати Думенка да проведе широку чистку кадрова. Мада, ко ће заиста после тога и остати, уколико се ка процесу буде односило озбиљно? Међутим, на ум долази нешто друго: стиче се утисак да појава „архимандрита Бориса“ није била случајност. Поклопио се и са громким изјавама Ђукановића и Дедеића о томе, да се процес добијања аутокефалије налази малтене у завршном стадијуму. А сада, када је постало јасно да се није успело, – може се и извинити.

Истина, поновићемо, није до краја јасно, зашто Фанар ситуацију са писмом официјално уопште не коментарише. То значи, остало је још аргумената за трговину. Сада можемо донети и одређене закључке: Било је јасно од почетка, Вартоломеј неће опростити Дедеићу ни његово владање у прошлости, због којег је био предат анатеми, ни његове увредљиве речи. Међутим, као што је познато, нема незаменљивих. То је прво. Друго: У Константинопољу је у његовом садашњем положају постојао разлог ступати у борбу за Украјину, јер је то пре свега огромна територија, и са великом мрежом парохија у дијаспори. У поређењу са тим „ЦПЦ“ је кепец, која се не користи ни довољним капацитетом ауторитета међу верујућима у Црној Гори (70 процената становника Црне Горе сматра себе верницима СПЦ). Улазити ради тог (кепеца прим. прев.) са СПЦ тешко да има озбиљнијих резона.

Но, Фанар ћути. А Ђукановић је на недавном скупу своје Демократске партије социјалиста, које се догодило после публиковања „писма Вартоломеја“, још једном истакао да је намерен „регулисати црквено питање“. И, знајући посебности садашње црногорске политике, схваташ и то да то није самоделатност црногорског лидера, већ мишљење оних који стоје иза њега тј. западних газда садашњег црногорског пројекта. Следствено томе, трговина се продужава, и иде тражење нових аргумената. Дакле, ставити тачку на сву ту историју, још је рано.

https://eadaily.com/ru/news/2019/07/04/istoriya-s-chernogorskoy-avtokefaliey-zakonchena-ili-net

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here