Rusima sumnjivo Vartolomejevo pismo – trgovina i dalje traje

Podelite:

Rusima sumnjivo Vartolomejevo pismo – trgovina i dalje traje

U poslednje vreme Crna Gora zaista živi u dve paralelne dimenzije. Svetske državne vlasti tvrde da Fanar podržava njihovo stremljenje za dobijanje autokefalije i slabljenje uticaja Srpske Pravoslavne Crkve. Nasuprot tome, predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve govore da Konstantinopolj podržava samo njihovo pravo da ostanu jedinstveno priznata Pravoslavna Crkva na tom delu Zapadnog Balkana.

Krajem juna, ne samo crnogorsku javnost, bukvalno je uzburkala novost o tome da je Vaseljenski Patrijarh Vartolomej uputio pismo crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću u kom je nedvosmisleno izrazio podršku upravo Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, kao jedinstveno kanonskoj i priznatoj pravoslavnoj denominaciji.

Ovim pismom Vam jasno i potpuno otvoreno saopštavamo da Vaseljenska Patrijaršija, zajedno sa svim drugim Pravoslavnim Crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorskog Amfilohija (SPC) citirali su mediji pismo Vartolomeja. Nedavno smo u Vaseljenskoj Patrijaršiji bili začuđeni saznanjem da ste iskazali svoju podršku stvaranju Pravoslavne Crkve Crnogorske i da je Vlada Vaše zemlje usvojila predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji predviđa podržavljenje svih pravoslavnih crkvi izgrađenih prije 1918. godine, kao i druge crkvene imovine … Crkva Crnogorska nikad nije bila autokefalna, a sadašnja takozvana Pravoslavna Crkva Crnogorska pod Mirašem Dedeićem ne pripada Pravoslavnoj Crkvi. Gospodin Dedeić nije Episkop Pravoslavne Crkve, nego osoba raščinjena od Vaseljenske Patrijaršije …“

Činilo se da posle toga vlastima u Podgorici preostaje samo položiti projekat crnogorske autokefalije pod sukno, i oprostiti se od maštarenja o Tomosu po ukrajinskom obrascu. Međutim, povratna reakcija Đukanovićeve administracije je bila sledeća:

Mi smo se upoznali sa sadržajem pisma isključivo iz sredstava javnog informisanja, gde je ono bilo objavljeno na osnovu vesti Mitropolije Crnogorsko-primorske. Mi sami nismo dobijali nikakvo pismo i stoga ga nećemo ni komentarisati“.

Najinteresantnije je što gorepomenutog pisma, koje je od strane Vartolomeja navodno adresovano na Đukanovića, nema na sajtu Vaseljenske Patrijaršije, uprkos tome, što su ga već požurili citirati mnogi grčki mediji. I sam Vaseljenski Patrijarh, kao da je svoja usta napunio vodom. On niti potvrđuje niti opovrgava činjenicu postojanja sličnog pisma. Tim povodom ćuti i mitropolit-rastriženik – gorepomenuta glava tzv. CPC Mihajlo (Miraš) Dedeić, mada ni taj starac ranije nije štedeo reči, prosipajući uvrede i prokletstva kao iz roga izobilja. Tako je, na primer, on u svoje vreme javno častio i samoga Vartolomeja, nazvavši ga „Turčinom“.

Ovakva ćutanja, bezuslovno, daju povoda za različitog roda insinuacije. Takođe, vrlo se jasno još jednom pokazuje ko gde stoji u započetoj geopolitičkoj igri. Tako se, predstavnici SPC, bliski Crnogorsko-primorskoj eparhiji, koji su ranije ne jednom izražavali solidarnost sa Ruskom Pravoslavnom Crkvom, sada staraju distancirati od nje.

«Mi smo već mesecima unazad govorili i neprestano isticali da situacija u Ukrajini i u Crnoj Gori u crkvenom smislu nema nikakvih dodirnih tačaka, a danas mogu da kažem da i u geopolitičkom smislu ona nije identična, – izjavio je predstavnik SPC tj. Pravnog saveta Mitropolije Crnogorsko-primorske protojerej Velibor Džomić. «Konstantinopoljski Patrijarh jasno je dao do znanja da ne planira niti je planirao nikakve aktivnosti koje su prizivali neki neodgovorni tipovi u Crnoj Gori tokom prethodnih nekoliko meseci. Konstantinopoljski Patrijarh je pokazao brigu, pažnju i ljubav ka pravoslavnim ljudima u Crnoj Gori …»

Podsetimo se, da je ranije RPC prekinula kanonsko zajedničarenje sa Fanarom, nakon što je Konstantinopolj darovao Ukrajini Tomos o autokefaliji, a u suštini, stvorivši sopstvenu filijalu na Ukrajini pod imenom „PCU“. SPC je u tome podržala čelnike Moskve … ali evo sada, predstavnik SPC govori o Vartolomeju, da je isti projavio „brigu, pažnju i ljubav“.

Uostalom, dokumenti potvrđuju, da su se u SPC, tačnije Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj, uspostavili ako ne bratski, to u punom smislu partnerski odnosi sa „PCU“. Primera radi, praktično svi prorežimski mediji su sa zadovoljstvom zapazili, da je predstavnik nepriznate CPC, neki arhimandrit Boris Bojović sasluživao sa novojavljenim ukrajinskim autokefalistima. No, odćutali su da je „PCU“ u licu njene glave Epifanija Dumenka kasije poslala pismo mitropolitu Amfilohiju, u kome se sa „velikom žalošću“ izvinjavao za to, uveravajući da se podobni događaj desio „nenamerno“ i zbog „nemarnosti velikog broja sasluživših sveštenika“.

Treba priznati, da izgovor za „nemarnost velikog broja sveštenika“, zvuči izmišljeno, i ukoliko im se poveruje, to ostaje samo posavetovati Dumenka da provede široku čistku kadrova. Mada, ko će zaista posle toga i ostati, ukoliko se ka procesu bude odnosilo ozbiljno? Međutim, na um dolazi nešto drugo: stiče se utisak da pojava „arhimandrita Borisa“ nije bila slučajnost. Poklopio se i sa gromkim izjavama Đukanovića i Dedeića o tome, da se proces dobijanja autokefalije nalazi maltene u završnom stadijumu. A sada, kada je postalo jasno da se nije uspelo, – može se i izviniti.

Istina, ponovićemo, nije do kraja jasno, zašto Fanar situaciju sa pismom oficijalno uopšte ne komentariše. To znači, ostalo je još argumenata za trgovinu. Sada možemo doneti i određene zaključke: Bilo je jasno od početka, Vartolomej neće oprostiti Dedeiću ni njegovo vladanje u prošlosti, zbog kojeg je bio predat anatemi, ni njegove uvredljive reči. Međutim, kao što je poznato, nema nezamenljivih. To je prvo. Drugo: U Konstantinopolju je u njegovom sadašnjem položaju postojao razlog stupati u borbu za Ukrajinu, jer je to pre svega ogromna teritorija, i sa velikom mrežom parohija u dijaspori. U poređenju sa tim „CPC“ je kepec, koja se ne koristi ni dovoljnim kapacitetom autoriteta među verujućima u Crnoj Gori (70 procenata stanovnika Crne Gore smatra sebe vernicima SPC). Ulaziti radi tog (kepeca prim. prev.) sa SPC teško da ima ozbiljnijih rezona.

No, Fanar ćuti. A Đukanović je na nedavnom skupu svoje Demokratske partije socijalista, koje se dogodilo posle publikovanja „pisma Vartolomeja“, još jednom istakao da je nameren „regulisati crkveno pitanje“. I, znajući posebnosti sadašnje crnogorske politike, shvataš i to da to nije samodelatnost crnogorskog lidera, već mišljenje onih koji stoje iza njega tj. zapadnih gazda sadašnjeg crnogorskog projekta. Sledstveno tome, trgovina se produžava, i ide traženje novih argumenata. Dakle, staviti tačku na svu tu istoriju, još je rano.

https://eadaily.com/ru/news/2019/07/04/istoriya-s-chernogorskoy-avtokefaliey-zakonchena-ili-net

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here