Русима сумњиво Вартоломејево писмо, тврде да је Ђукановић у договору са Цариградом

Поделите:

Последњих дана црногорска јавност живи у две паралелне димензије: секуларне власти земље тврде да Фанар подржава стремљења да стекну аутокефалију и ослабе утицај Српске православне цркве, а представници СПЦ, напротив, кажу да Цариград искључиво подржава њихово право да остану једина призната православна црква на делу Западнога Балкана – пише руски новинар Алексиј Топоров.

У чланку „История с черногорской автокефалией закончена. Или нет?” наводи се како је, крајем прошлога месеца, од стране Митрополије црногорско-приморске СПЦ објављено Вартоломејево писмо и „рекло би се да су, након тога, власти у Подгорици пројект црногорске аутокефалије требале ставити на полицу и рећи збогом томосу, по украјинскоме моделу”.

„Међутим, одговор Ђукановићеве администрације био је: за садржај овога писма сазнали смо искључивио из медија, публиковала га је Митрополија црногорско-приморска СПЦ, а ми такво писмо нијесмо примили и због тога га нећемо коментарисати”.

„Најзанимљивије је да се поменуто писмо Вартоломеја Ђукановићу наводно не налази на сајту Васељенске патријаршије, упркос чињеници да су пожурили да га цитирају и многи грчки портали. И сâм Васељенски Патријарх је заћутао, не потврђујући и не оповргавајући постојање таквога писма”.

https://eadaily.com/ru/news/2019/07/04/istoriya-s-chernogorskoy-avtokefaliey-zakonchena-ili-net

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here