Руска наставница отворила Јутјуб канал: Исправља ТВ звезде у граматици

Поделите:

Руска видео-блогерка има на стотине хиљада прегледа на свом Јутјуб каналу, који је отворила пре само месец дана. У њему прозива ТВ звезде због граматике и грешака у изговору.

Татјана Гартман каже да је поставила канал „Наука против телевизије”, јер више није могла да издржи да слуша новинаре и њихове саговорнике који на телевизијама у Русији праве граматичке грешке.

„Када укључим телевизор и видим предаваче и дописнике који не знају руски, стварно ме погађа!”, протестовала је Гартман у првом од недељних видео снимака.

Њена првобитна жртва био је популарни певач и забављач Иван Ургант.

„Као и свака жена у Русији старија од 40 година, не могу да не волим Ивана, али не могу никоме да опростим такав лош руски, па ни њему”, рекла је. Усресредила се на забављача прилично жестоко и назвала Урганта „апсолутном срамотом” у видео запису који се врло брзо проширио по друштвеним мрежама.

Још више контроверзе је изазвао њен напад на Виталија Каченка, новинара владиног Канала 1.

Он је у извештају погрешно изговорио реч у извештају о Криму, где је средином октобра убијено 20 студената.

„Нема права на грешке”

Татјана није желела да коментарише да ли је њена критика прикладна, с обзиром на околности.

„Изражавам саучешће свима који пате због ове ужасне трагедије, али то ни Виталију Каченку не даје право да прави грешке”, наставила је она.

Руски ТВ презентерImage copyrightTV KULTURA
Натпис на слициНеки оптужују бившу наставницу да користи изразе који су „пуни непоштовања и језик су тинејџера”.

Гартман више не ради као учитељица у школи, већ за телевизијски студио у Нижњем Новгороду, али такође даје часове руског.

Не цене сви гледаоци њен приступ, а један је оптужује да користи изразе који су „пуни непоштовања и језик су тинејџера”.

Иван Ургант разговара са саговорникомImage copyrightTHE LATE SHOW WITH STEPHEN COLBERT/YOUTUBE
Натпис на слициИван Ургант разговара са америчким комичарем Стивеном Колбером

Александар Пријаников из телевизијског граматичког квиза „Ми смо научници!” рекао је да је бивша наставница једноставно погрешно чула да је он неправилно изговорио реч у извештају.

Татјана је оптимиста и верује да ће њена кампања доћи до телевизијских продуцената. Увек завршава видео снимке реченицом да се нада да се „више нећемо видети, јер ће сви ови новинари одједном почети да говоре савршен руски језик”.

Али за сада – њени недељни граматички напади се настављају.

 

ББС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here