.РУСKИ АМБАСАДОР ОБЈАСНИО ЦИЉ БАKИРОВЕ ДЕKЛАРАЦИЈЕ: “Опасна иницијатива која ће имати ОЗБИЉНЕ ПОСЛЕДИЦЕ”

Поделите:

Бакир Изетбеговић променама Устава БиХ хоће да сруши Дејтон и могао би да изазове рушење етничке равнотеже у БиХ, а то може имати врло озбиљне последице, упозорава амбасадор Иванцов.
Лидер СДА Бакир Изетбеговић својим иницијативама које предвиђају промену Устава БиХ руши Републику Српску и изазива нове тензије које могу имати озбиљне последице по цео регион, па чак и нови рат!

Ово драматично упозорење стиже од Петра Иванцова, руског амбасадора у БиХ, који каже да Изетбеговић отворено прети Србима, али и Хрватима. Иванцов каже да је декларација СДА која предвиђа измене Устава и стварање Републике БиХ супротна основним принципима Дејтонског споразума, због чега друга два конститутивна народа страхују за положај у земљи.

Према његовим речима, потребно је јачати међуетничко поверење у БиХ, а не стварати нове опасне тензије.

– Иницијативе СДА које предвиђају реформу Устава супротне су основним принципима Дејтона и опасне су јер могу изазвати рушење система етничке равнотеже у БиХ, што опет може имати врло озбиљне последице. Није изненађујуће да два друга конститутивна народа сматрају да је ово претња за њихов положај у земљи – каже Иванцов, додајући да је потребно много снажније реаговање међународне заједнице.

Реаговање ОХР на декларацију је превише благо. Требало је да то реаговање садржи оцену усклађености иницијатива с одредбама мировног споразума и Устава БиХ, али нажалост није. ОХР је одлучио да се ограничи цитирањем докумената у име Савета за спровођење мира (ПИЦ), а затим је акцентовао територијални интегритет БиХ. Не подржавам то. С друге стране, не могу да не обратим пажњу на тоналитет и брзину којом се појављују коментари ОХР у случајевима кад се ради о нечему што долази из РС. Они су моментални и врло оштри, често без разлога – подвлачи Иванцов.

Kоментаришући ове наводе, Сташа Kошарац, шеф посланика Додиковог СНСД у Скупштини БиХ, каже да Изетбеговић не напушта политику којом жели да од БиХ направи државу само Бошњака, само муслимана.

– Декларација СДА је врло јасна, они желе да Србе и Хрвате гурну у страну. Отворено крше Дејтонски споразум. Наше је право да одбацимо тај документ и бранимо интересе РС. Брину ме двоструки аршини ОХР, који својим благим реаговањем практично подржавају Бошњаке и овакве иницијативе. РС је међународно признат ентитет и тако ће и остати – наглашава Kошарац.

Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбедност из Бањалуке, оцењује да би Савет за спровођење мира сасвим сигурно сазвао ванредну седницу да су сличну декларацију донеле партије у РС.

– С обзиром на то да је реч о СДА, реакције међународне заједнице дошле су са задршком и биле су неуверљиве и благе. Декларација СДА има континуитет са Исламском декларацијом Алије Изетбеговића. Она пренебрегава политичку вољу друга два конститутивна народа и ауторитативно промовише ратне циљеве. Декларација јесте доказ да се програм СДА од 1992. није променио, у њој се налазе компоненте објаве рата Србима, али и Хрватима – упозорава Ћеранић.

Србија данас

Поделите:

2 Коментари

 1. “Блага реакција тзв. ОХР-а”
  Па кога то чуди? ОХР је ако не творац, онда сигурно коаутор свега, што је усмерено против Републике Српске и Срба уопште.

 2. Izetbegovićeva predizborna retorika….
  Osetio da će da ljosne na izborima pa se uvlači u dupe muslimanima fundamentalistima haha..
  Isto takvu kampanju vodi i Kolinda a i Beogradski džambasi…..
  Samo još kad bi bilo ludaka da za sve te vucibatine političare podržavaju i izginu u njihovim ratovima??????
  Hrvati crkli nema ih ni 4 miliona,srbi lipsali jedva noge vuku po zemlji a muslimani ko prebijene mačke preturaju po kontejnerima prazne kese i kutije.
  Nije im dovoljno bede pa traže još nacionalnog proseravanja??????

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here