Руски амбасадор оптужио опозицију у Србији за антирсрпство

Поделите:

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин дао је интервју у коме је необично оштрим, недипломатским и на моменте чак шешељевским речником говорио о посети америчког званичника Брајана Хојта Јиа Србији, украјинском амбасадору Олександру Александровичу, српској опозицији и нобеловки Херти Милер.

Чепурин је у интервјуу “Спутњику” исмевао Хојт Јиа, називајући га “75. замеником 24. помоћника”, рекао да је украјински амбасадор у Србији део “усташке власти”, и напао српску опозицију да је ишла код Хојт Јиа да слуша “антисрпске ставове”.

– Гледам фотографије које су објављене у новинама. Са једне стране Лавров, са друге амерички изасланик… Јасна је разлика — Лавров је министар спољних послова, а гост који је допутовао у Србију седамдесет пети заменик двадесет четвртог помоћника заменика министра иностраних послова. То су различити рангови, и то није упоредиво. Зато је пажња која је посвећена овом путовању превелика, веома претерана – оценио је Чепурин, поводом посете заменика помоћника америчког државног секретара Србији.

Додао је да мисли и да “Хојт Ји није видео Трампа, чак мислим да није видео ни Тилерсона, јер су то различити рангови”.

– Заиста не знам колико је он упознат са Србијом и њеном историјом. Мени је занимљиво да је неколико пута поновио да треба следити пример Хрватске или пример Црне Горе. Можда је то, по његовом мишљењу, идеал са којим се треба мерити, можда је његов идеал, али никако није српски. А тиме се ствари обично завршавају. А он је, после састанка, још једном јавно иступио са свим оптужбама — ово, наравно, није коректно према Београду нити према српским властима. Да ли је имао налог у вези са тим или је то урадио зато што је неискусан? То не знамо – додао је Чепурин.

“Опозиција дошла да се жали на своју владу, затекла антисрпски став”

Српску опозицију напао је због сусрета са америчким званичником:

– Јасно ми је зашто је тај део опозиције дошао код тог чиновника — желели су да се жале на своју владу, али нису наишли на антивладин став, већ на антисрпски. Нисам ништа чуо како су они на то реаговали. Зар подржавају такав притисак на Београд, на Србију? Да ли су дали изјаве и какве? – рекао је руски амбасадор.

За нобеловку Херту Милер рекао је да је “са невероватним антисрпским ставовима наступала као да је представница СС-а”, очигледно инсинуирајући на ратну прошлост њеног оца, од које се она иначе много пута јасно оградила.

Херта Милер се недавно током посете Београду веома негативно изразила о руском председнику Владимир Путину и објаснила да је „душа боли шта Руси раде у Украјини“.

– Kад видим колико је људи тамо настрадало, треба дати људима оружје. То ја говорим. НАТО зато и постоји. Па Румунија је ушла у НАТО из страха од Русије. Kод нас је тај страх деценијама постојао – KГБ, војска… Увек сам мислила да ће кад се распадне СССР доћи време демократије, али није било тако. Путин је све то обрнуо. Данас је повређена једна новинарка које је критиковала Путина. Па оно што се догодило са Серебрениковим. То је све експанзија којом се креће Путин. То су ствари које ме узнемиравају – истакла је Милер.

“Украјински амбасадор представник усташке власти”

О изјави министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова како је Мајдан могућ и у Србији, Чепурин је рекао да мисли да се то “неће догодити”.

– Видели смо много земаља које су уништене таквим „Мајданима“ широм света. Међутим, Србија не одговара тим критеријума, ни друштво није такво, ни власт није таква. Они су у Украјини дуго радили, улагали милијарде долара како би корумпирали друштво. Србија је то већ преболела. Овде већина народа мисли да треба радити у сопственом интересу, чувати га. Руководиоци су другачији, патриотски расположени. Мени се ипак чини да је потребно да сви буду врло, врло опрезни – додао је он.

Најоштрији је био према украјинском амбасадору у Србији Олександру Александровичу, називајући га “реалним представником бандеровско-усташке власти”.

– Изјаве пана Олександра посматрам из комичног угла и не сматрам да га треба схватити превише озбиљно. Проћи ће неко време, и у Украјини ће бити власт пријатељска према Русији и Србији, то је неизбежно – закључио је Чепурин.

Александрович, који је после интервјуа позван на консултације у Kијев, рекао је да “Путина није брига за Србију, већ је користи као још један инструмент да уништи Европу.”

– Дозвољавате Русији да вас користи како би уништила Европу, у којој желите да студирате и радите?! То нема никаквог смисла. Због тога западни званичници траже од Србије да не седи на две столице – објаснио је Олександрович

 

Спутник

Поделите:

2 Коментари

  1. Амбасадор Чепурин је рекао истину опозиција нам је анти-српска, русофобска и плаћеничка, 80% ради за Запад а 20% тзв патриотских је изгубљено, јер се не боре искрено за своје идеале, дакле власт је колико толико најмање зло али све док се држе Русије и штите српске интересе.

  2. Сваки пут пред изборе, Вучић и Дачић оптужују опозицију да су страни плаћеници.
    Г. Чепурин је културнији. По њему опозиција је антисрпска.

    Можда имају право ? Можда нам је довољна само једна партија, као за време Броза ?

    Уствари, шта ће нам опозиција ? Да је пошљемо на Голи Оток ? Да најзад будемо мирни ?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here