Руски бизнисмен министар Поповић изгубио све 4 парнице против КРИК-а

Поделите:

Сва четири поступка која су се водила против KРИK-а по тужбама министра задуженог за иновације Ненада Поповића окончана су у корист KРИK-а. Поповић се у три случаја одрекао тужби, а у једном је његова тужба одбијена.

Пише: Јелена Радивојевић

Након што се више од годину дана није појављивао на суђењима које је водио против KРИK-а, најчешће уз оправдање да је у Русији, сви поступци су завршени у KРИK-ову корист.

Поповић је тако изгубио право да нас у будућности поново тужи због открића да поседује мрежу офшор компанија на Kипру и Британским Девичанским Острвима, да се његово богатство процењује на више од 100 милиона долара, као и да има пребивалиште у Швајцарској где плаћа и порез. Ова KРИK-ова открића, подсетимо, заснивају се на међународном новинарском пројекту „Рајски папири“ у ком је учествовало готово 100 медијских организација из различитих делова света.

Поповић је због текстова објављених у оквиру „Рајских папира“ KРИK тужио четири пута због истих информација.

Сваком од четири тужбе тражио је по милион динара одштете због душевне боли коју му је наводно нанело истраживање KРИK-а, међутим, никада се није појавио у суду да о томе говори, због чега је у једном поступку његова тужба одбијена.

Судија Слађана Пантовић је тада у пресуди навела да су новинари KРИK-а поступали са дужном новинарском пажњом, да су довољно дуго позивали министра на интервју, да је интерес јавности да зна ове информације био велики, али и то да се Поповић само на овом суђењу није појавио шест пута како би сведочио о душевној боли коју је осећао због текста.

У пресуди је констатовано и да је Поповић на јавној функцији, те да би због тога морао да има више разумевања за то да је јавност заинтересована да зна о његовим бившим и садашњим пословима, као и да новинари Поповића нису окарактерисали као неког ко се бави противзаконитим пословима.

Иако су тужбе министра представљале притисак, KРИK није одустао и наставио је да истражује Поповићеве послове.

Тако смо открили да је у време док је био народни посланик, приватизовао и довео до пропасти фабрику „Минел Трансформатори“. Против Поповића су радници фабрике 2012. године поднели кривичне пријаве, али тужилаштво и даље није отворило истрагу, упркос инсистирању Агенције за борбу против корупције да се овај случај разреши.

Поповић током ових истраживања није пристао на интервју са новинарима KРИK-а.

Крик

Поделите:

2 Коментари

  1. Pa po procenama Finansiall Times-a Srbija je zamajac privrede Balkana..
    Što u prevodu znači da svaki srbin treba da bude milioner kao ovaj Popović.
    Kad tako značajna finansijska institucija pozitivno ocenjuje stremljenje srba da budu deo sveta što se onda KRIK koprca da se otrgne tom proseku??????
    Zar onda i u KRIKU ne treba da sedi jedno 5-6 ćelavi milionera pa da se rasprndače ko Marko Kraljević na slavi Musi Kesadžiji??????

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here