Ruski biznismen ministar Popović izgubio sve 4 parnice protiv KRIK-a

Podelite:

Sva četiri postupka koja su se vodila protiv KRIK-a po tužbama ministra zaduženog za inovacije Nenada Popovića okončana su u korist KRIK-a. Popović se u tri slučaja odrekao tužbi, a u jednom je njegova tužba odbijena.

Piše: Jelena Radivojević

Nakon što se više od godinu dana nije pojavljivao na suđenjima koje je vodio protiv KRIK-a, najčešće uz opravdanje da je u Rusiji, svi postupci su završeni u KRIK-ovu korist.

Popović je tako izgubio pravo da nas u budućnosti ponovo tuži zbog otkrića da poseduje mrežu ofšor kompanija na Kipru i Britanskim Devičanskim Ostrvima, da se njegovo bogatstvo procenjuje na više od 100 miliona dolara, kao i da ima prebivalište u Švajcarskoj gde plaća i porez. Ova KRIK-ova otkrića, podsetimo, zasnivaju se na međunarodnom novinarskom projektu „Rajski papiri“ u kom je učestvovalo gotovo 100 medijskih organizacija iz različitih delova sveta.

Popović je zbog tekstova objavljenih u okviru „Rajskih papira“ KRIK tužio četiri puta zbog istih informacija.

Svakom od četiri tužbe tražio je po milion dinara odštete zbog duševne boli koju mu je navodno nanelo istraživanje KRIK-a, međutim, nikada se nije pojavio u sudu da o tome govori, zbog čega je u jednom postupku njegova tužba odbijena.

Sudija Slađana Pantović je tada u presudi navela da su novinari KRIK-a postupali sa dužnom novinarskom pažnjom, da su dovoljno dugo pozivali ministra na intervju, da je interes javnosti da zna ove informacije bio veliki, ali i to da se Popović samo na ovom suđenju nije pojavio šest puta kako bi svedočio o duševnoj boli koju je osećao zbog teksta.

U presudi je konstatovano i da je Popović na javnoj funkciji, te da bi zbog toga morao da ima više razumevanja za to da je javnost zainteresovana da zna o njegovim bivšim i sadašnjim poslovima, kao i da novinari Popovića nisu okarakterisali kao nekog ko se bavi protivzakonitim poslovima.

Iako su tužbe ministra predstavljale pritisak, KRIK nije odustao i nastavio je da istražuje Popovićeve poslove.

Tako smo otkrili da je u vreme dok je bio narodni poslanik, privatizovao i doveo do propasti fabriku „Minel Transformatori“. Protiv Popovića su radnici fabrike 2012. godine podneli krivične prijave, ali tužilaštvo i dalje nije otvorilo istragu, uprkos insistiranju Agencije za borbu protiv korupcije da se ovaj slučaj razreši.

Popović tokom ovih istraživanja nije pristao na intervju sa novinarima KRIK-a.

Krik

Podelite:

2 Komentari

  1. Pa po procenama Finansiall Times-a Srbija je zamajac privrede Balkana..
    Što u prevodu znači da svaki srbin treba da bude milioner kao ovaj Popović.
    Kad tako značajna finansijska institucija pozitivno ocenjuje stremljenje srba da budu deo sveta što se onda KRIK koprca da se otrgne tom proseku??????
    Zar onda i u KRIKU ne treba da sedi jedno 5-6 ćelavi milionera pa da se rasprndače ko Marko Kraljević na slavi Musi Kesadžiji??????

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here