Руски хакери случајно одали још 300 агената?

Поделите:

Руски хакери, који су ухапшени у Холандији и протерани у Москву, случајно су одали више од 300 других агената, пише Дејли мејл.

Kако наводи лист, шпијунске агенције широм света сада имају базу података о стотинама руских агената, а све зато што су двојица мушкараца, ухваћена у Хагу, имала дипломатске пасоше са својим правим именима и датумима рођења.

Дејли мејл додаје да је новинска агенција Белингкет, која је наводно открила праве индентитете нападача из Солзберија, где су отровани бивши двоструки агент Сергеја Скрипаља и његова кћерка Јулија, навела је да су обојица осумњичених регистрована да живе у војној академији руске обавештајне службе ГРУ у Москви.

Холандско Министарство одбране 4. октобра је саопштило да је протерало четворицу руских војнообавештајних оперативаца у априлу 2018. године, након што је осујећен њихов покушај да изврше сајбер напад на Организацију за забрану хемијског оружја (ОПЦW).

На конференцији за новинаре, холандски званичници идентификовали су четворицу осумњичених, међу којима је и Алексеј Моренетс, а Дејли мејл наводи да је његов аутомобил марке Лада регисторван у одељењу за сајбер нападе ГРУ.

Према речима истражитеља, претрагом других возила, регистрованих на истој адреси, идентификована су још 305 члана јединице 26165, која се оптужује за хакерске нападе широм света.

Поред тога, процурела листа укључује имена шпијуна, датуме рођења и бројеве мобилних телефона, додаје Дејли мејл.

Холандски обавештајни агенти, који су радили у партнерству са британским колегама, пресрели су, како се тврди, шпијуне из Kремља на паркингу хотела у близини седишта ОПЦW.

Kако наводи Дејли мејл, они су ухваћени док су покушавали да хакују компјутере ОПЦВ користећи опрему скревену испод капута у гепеку изнајмљеног аутомобила.

Четворица осумњичених су, ипак, избегла кривичне оптужнице јер су носили дипломатске пасоше.

Међутим, наводи Дејли мејл, за собом су оставили право богатство доказа о руских техникама и њиховој вези са ГРУ.

Међу некима од њих, Дејли мејл наводи да су сим картице својих мобилних телефона активирали испред седишта ГРУ у Москви, као и да се на рачунима за такси, нађених у аутомобилу који су изнајмили, види се да су путовали из “њиховог шпијунског центра” у Москву, пре извођења хакерске мисије.

Наводи се и да су четворица агената ГРУ идентификована када су слетели

на аеродром у Амстердаму, као и да су их МИГ и холандске тајне службе ухватили док су покушавали да хакују вај-фај мрежу ОПЦW-а уз помоћ хакерске опреме у гепеку аутомобила.

Додаје се и да су, суочени са обавештајцима, покушали да разбију разбију своје телефоне и опрему, као и да су двојица осумњичених имала бројеве пасоша 0135555 и 0135556, што наводно показује да су истовремено издати.

Такође, истиче Дејли мејл, запљењени лаптоп повезује осумњичене са сајбер нападима широм света.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here