Учур: РУСKИ РУЛЕТ ИЛИ ЗАПАДНА ПРОПАГАНДА НА БАЛKАНУ

Поделите:

Толико опречних ставова у изјавама политичара, дипломата и аналитичара – то може само на Балкану!

Петар Иванцов, руски амбасадор у БиХ: “Покушаји да се БиХ “прогура” у НАТО доводе у питање сигурност и стабилност”
Жељко Kомшић, хрватски члан трочланог Предсједништва БиХ: “Руски амбасадор Иванцов не поштује одлуке институција БиХ”
Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ: “О чланству БиХ у НАТО-у одлучује Република Српска”
Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва БиХ: “Пут БиХ у НАТО је неупитан”
Јануз Бугајски експерт ЦЕПА из Вашингтона : “Русија угрожава Босну и Херцеговину”

Вон Маринко УЧУР, Бања Лука

А све је почело тако што је руски амбасадор у Босни И Херцеговини, Петар Иванцов, још једном, у ауторском тексту у дневним новинама “Глас Српске” које излазе у Бања Луци, у Републици Српској, покушао да појасни званичну политику Русије на Балкану и њене резерве према евентуалном чланству Босне у Алијанси:
“НАТО је из чисто политичких егоистичких интереса, на властиту иницијативу, кршећи међународно право, бомбардовао градове и мостове, цивилну инфраструктуру, проузроковао патњу невиних цивила, не оклијевајући је користио осиромашени уранијум, контаминирао огромна подручја овђе на Балкану, чије ће се посљедице на здравље свих вас и нас осјећати још стољећима”, навео је Иванцов и подсјетио да у држави нема сагласности и консензуса о интеграцији у НАТО.

“Покушаји да се ‘прогура’ чланство у НАТО, који подривају темеље функционисања БиХ као државе три равноправна народа и два ентитета са широким уставним овлашћењима, доводе у питање сигурност и стабилност. Русија као једна од земаља гараната Дејтонског мировног споразума има право и обавезу да на то укаже и да ради у корист безусловног придржавања дејтонских принципа”, закључио је Иванцов.
“Радимо са све три народа и представницима осталих. Ми сарађујемо са представницама свих вјера. У чему је онда проблем? Да ли у томе да се наши, дејтонски приступи не поклапају са задацима, постављеним из иностранства с циљем ревизије основних принципа изградње БиХ”? – упитао се Иванцов, реагујући на писање западних медија, који, позивајући се на извјештај одбора у Сенату САД, тврде да Русија подрива суверенитет БиХ.

То да се улога Русије на Балкану, на Западу доживљава негативно, није ништа ново, али се чини да је последњих недеља појачана. У ову својеврсну хистерију се укључио и познати НАТО лобиста, човјек који се представља као добар познавалац балканских прилика, Јанусз Бугајски, из Центра за анализу европских политика (ЦЕПА) у Вашингтону.
Он наиме, тврди да се “ Русија већ снажно учврстила у Србији куповином енергетских компанија, политичком корупцијом, засићењем медијског простора и војном присутношћу (?!), док у Босни Москва упорно, на међународној сцени, брани сепаратистички српски ентитет Републику Српску”.
Бугајски из Wасхингтона поручује да би у једном тренутку “Република Српска, подржана од Kремља, могла да прогласи независност. Зато је она важна за Москву као клин усред Балкана, против проширења НАТО-а и проширења ЕУ. У најгорем случају, Москва би могла подстакнути Бањалуку да прогласи независност, како би тестирала одлучност Запада. Ако би се дипломатски и војни одговор Запада показао слабим и подијељеним, Русија би могла признати нову државу, као што је то био случај с Абхазијом и Јужном Осетијом на окупираним територијама Грузије”, закључује овај амерички аналитичар познат по пробошњачким и антируским ставовима.
Иако је руски дипломата Петар Иванцов изнио само ставове званичне Москве, а Вашингтон, по обичају, све свео на мијешање у унутрашње ствари суверене државе, није изостала ни реакција локалних политичара.
Они су сходно свом политичком опредељењу и националној припадности, похвалили, односно осудили став руског амбасадора.

Бошњачки члан предсједништва БиХ, Шефик Џаферовић, путем сарајевске новинске агенције ФЕНА послао јасну поруку која се очигледно односи на поменути став руског дипломате: “Интеграција БиХ у НАТО гарантује безбједност и стабилност земље, а изјавама попут ове, коју је дао руски амбасадор, настоји се да се та стабилност и сигурност подривају. Нико изван Босне и Херцеговине нема право да се мијеша у наша унутрашња питања, оспорава донесене законе и одлуке или да нам одређује спољно-политичке циљеве, па ни амбасадор Русије”, истакао је Џаферовић, али је пропустио да укаже на чињеницу да се Срби и Република Српска, поучени искуствима из прошлости када су били жртве НАТО бомбардовања, енергично и готово плебисцитарно противе чланству у Алијанси.

Хрватски члан трочланог предсједништва БиХ, Жељко Kомшић, још експлицитније је поручио Петру Иванцову да “њега не треба да се тичу НАТО интеграције Босне и Херцеговине, нити има смисла да коментарише одлуке које су донијела највиша законодавна тијела. Ставови Петра Иванцова су недипломатски”, у писаној изјави поручује Kомшић и наглашава да “Русија у БиХ не може водити агресивну анти-западну и антидемократску политику како то сада ради у Србији, те у Црној Гори покушавајући да је дестабилизује, како су то својевремено покушавали у Сјеверној Македонији”.

Није се дуго чекала ни реакција српског члана предсједништва БиХ, Милорада Додика, који је недвосмислено подржао јасне и принципијелне ставове Русије када је у питању простор Балкана и потребу да се, у интересу мира и будућности, смањи утицај НАТО-а и његово ширење на државе које га не желе – Србија је одавно прокламовала војну неутралност, а Република Српска, као ентитет у БиХ, није спремна да дá сагласност на чланство у Алијанси која је бомбама деведесетих година прошлог вијека покушала да дисциплинује Србе:

“Одлуке о чланству БиХ у НАТО, нема нити ће је бити, а за то нису криви ни Иванцов ни Русија”, јасно је поручио српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик, одговарајући на питање новинара и подсјетио да
“Руска Федерација има пријатељску политику према БиХ, засновану на међународном праву, не кријући да има добре односе са Републиком Српском, а поједини бошњачки и хрватски политичари, оваквим антируским ставовима, не бране интересе земље коју представљају” – нагласио је Додик.

Kако то Русија угрожава Босну и Херцеговину – питање је на које нисмо добили експлицитан одговор. Јасно је да су овдашњи политичари прихватили стару и добро познату ригидну мантру, која долази са Запада и која увијек Русију и њене потезе на међународном плану, ставља у погрешан контекст. Притом, са тог истог Запада, никако да стигну увјеравања која могу бити нешто више од празних обећања “да је мјесто држава Западног Балкана у Европској унији”.

А због изостанка конкретних потеза који воде ка интеграцији, евроскептицизам јача , а свеприсутни национализам добија нови вјетар у леђа. Иначе, чланство у Европској унији је једно од ријетких питања око којих има консензуса у Босни, али због инсистирања Хрвата и Бошњака, мимо воље Срба , да се и НАТО чланство нађе у Агенди, крхки договори падају у воду, а онда се кривци траже негде на страни. Русија је очигледно дежурни кривац, иако та земља на Балкану води мирољубиву политику, без обзира какве оптужбе стижу из Брисела или с ону страну Атлантика.

Маринко Учур

deutsch.rt.com/meinung/104364-russisches-roulette-oder-westliche-propaganda/

Поделите:

1 коментар

  1. A nuklearne probe koje su 60ih i 70 ih godina prošlog veka vršile Ruske oružane snage po Sibiru nisu kontaminirale atmosferu Zemlje?????
    Eksplozija u Černobilu nije kontaminirala Atmosferu 1986.???????
    Fukušima Daiđi u Japanu nije kontaminirala okean i atmosferu???????
    O čemu serete kad je zemljina atmosfera posrana mnogo pre nego su ameri koristili municiju sa osiromašenim uranijumom?????
    Čak je mnogo opasniji radioaktivni plutonijum hiljadama puta više od uranijuma kojeg je i pre nuklearnog doba bilo slobodnog u prirodi.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here