Руски тајни агенти лажним налозима на Фацебоок-у покушали да униште кампању Емануела Макрона

Поделите:

Руски тајни агенти покушали су да шпијунирају председничку кампању новог француског председника Емануела Макрона, кажу неименовани извори Ројтерсу.
Kако се наводи, руски тајни агенти су направили на стотине лажних налога на Фејсбуку како би се инфлитрирали у мрежу Макронових службеника који су водили његову изборну кампању у којој је, након два круга, победио лидерку француске деснице Марин ле Пен.
Ројтерс подсећа да су званичници Фејсбука у априлу предузеле одређене акције због великог броја лажних налога на Фејсбуку који су ширили дезинформације уочи избора.
Међутим, тада нико није пријавио покушај упадања у Макронову изборну мрежу.
За то време Русија је стално негирала да има икакав уплив у француске изборе. Званична Москва тврди и тврдила је да није хаковала Макрона, нити да има везе с цурењем докумената и и-мејлова Макронових сарадника.
Међутим, сада су проговорили амерички обавештајци који су наводно још у мају агенцији Ројтерс рекли да су идентификовали хакере чији конци вуку до руске владе,а који су умешани у покушај мешања у француске председничке изборе. Међутим, како су тада рекли, нису имали конкретне доказе како би могли да оптуже Kремљ да је наредио хаковање Макрона.
Из Фејсбука је потврђено Ројтерсу да су детектовали покушаје шпијунирања током избора у Француској, али и напомињу да су те налоге и покушаје деактивирали.
Подсетимо, у Америци је још увек актуелна тема наводног мешања Русије у председничке изборе у САД на којима је победио Доналд Трамп. Пале су и неке оставке, смењен је директор ФБИ управо због истраге о мешању Русије у америчке изборе, а та тема је и данас камен спотицања између Москве и Вашингтона

 

Новаекономија

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here