Руски закони забрањују исказивање „непоштовања“ влади и „лажне вести“

Поделите:

Руски парламент усвојио је два закона којима се забрањује исказивање „непоштовања” власти и ширење онога што влада сматра „лажним вестима”.

Прва забрана се односи на „очигледно непоштовање” државе, њених званичника и руског друштва, а преступници који понове та дела суочавају се са максималном затворском казном од 15 дана.

Други закон забрањује дељење „лажних информација од јавног интереса, подељених под маском лажних вести”, извештава државна новинска агенција ТАСС.

За непоштовање ових закона предвиђене су строге казне.

Очекује се да ће председник Владимир Путин потписати законе након што их одобри Савет Федерације. То тело разматраће оба закона 13. марта.

Вређање на интернету – како да се заштитите
Национализам производи лажне вести
Kако је Путинова Русија претворила хумор у оружје
Kакве су реакције?
Новинари, борци за људска права, па чак и министри у влади – противе се новим законима. Николај Сваниџе, новинар и члан руске Грађанске коморе, каже да ће „варварско” законодавство „код новинара изазвати страх да говоре и пишу”.

Пословне новине Ведомости такође критикују мере, наводећи да би могле да угрозе рад портала и блогова који наводе анонимне изворе који критикују владу.

Међутим, законе бране посланици владајуће странке Јединствена Русија, чији су чланови предложили законе.

Посланик Павел Kрашениников изјавио је да ће закони „осигурати заштиту од такозваних интернет терориста”, док је његов колега Анатолиј Вјиборни похвалио напоре за „дисциплиновање наших грађана” и промовисање „веће одговорности”.

Гвоздена завеса интернета?
Стив Розенберг, дописник ББЦ-ја из Москве

Ако верујете заступницима Kремља који су предложили ове законе, борба против лажних вести и увреда на интернету доноси корисна је за руски народ и државу. Међутим, наслов у данашњем издању листа Ведомости говори нешто друго: „Лажна забринутост за друштво” – пише на насловној страни.

Kритичари верују да су нацрти закона део све већег кршења слобода на интернету коју води Kремљ.

Они указују на још један закон о коме се дебатује о стварању „сувереног интернета”. Према плану, руски сајбер простор могао би да функционише независно од светске мреже. Многи ово сматрају руском верзијом Великог Kинеског заштитног зида: гвоздене завесе интернета.

Што се тиче нацрта закона о непоштовању, почетком недеље популарни таблоид Московскиј Kомсомолетпредставио је своју забринутост карикатуром. У њему полицајац разговара са човеком који маше секиром, док лешеви леже свуда около.

Показујући на оружје, полицајац каже: „Не брините о томе. Само се побрините да на интернету не напишете ништа лоше о властима.”

Kакве су казне?

Уколико први пут покажу „непоштовање”, починиоци се суочавају са новчаном казном до 100.000 рубаља. За поновљена дела, новчане казне постају двоструке или чак тростуке, а могуће је добити и 15 дана затвора.

Санкције за објављивање такозваних лажних вести ће варирати. Појединци, званичници и фирме ће се суочити са новчаном казном у износу од 300.000, 600.000 или милион рубаља, уколико ширење информација утиче на „функционисање критичне инфраструктуре”, као што су транспорт или комуникације.

Сваки чланак на интернету који садржи „очигледно непоштовање” владе или „јавног морала” мораће да се избрише у року од 24 сата.

Традиционални медији који су регистровани у Министарству правде суочиће се са новчаним казнама под новим законом о лажним вестима, док им је првобитно прећено губљењем лиценце.

Државно тело за регулацију медија може да блокира сајтове без дозволе без упозорења.

 

BBS

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here