САД: Европа да уради више да помогне Украјини против Русије

Поделите:

Стејт департмент саопштио је данас да би Сједињене Америчке Државе желеле да европске земље учине више како би помогле Украјини у њеној борби са Русијом око Крима, што укључује оштрију примену санкција и разматрање подршке гасоводу Северни ток 2.

“Многе владе увеле су санкције Русији због њених акција у Криму, у Украјини. Све те санкције нису у потпуности примењене. Тако да је то једна ствар за коју можемо да очекујемо да европске земље ураде више”, рекла је портпаролка Стејт департмента Хедер Нојерт.

Она је додала да је и поприлично разговарано и о питању гасовода Северни ток 2, пренео је Ројтерс.

Руска погранична стража у недељу је запленила три украјинска војна брода и притворила њихову посаду, због чега је Кијев у понедељак увео 30-дневно ратно стање у 10 од 27 украјинских региона које сматра најподложнијим евентуалном руском нападу. Ратно стање ступа на снагу сутра.

Москва је саопштила да је погранична стража запленила украјинске бродове јер су прекршили важеће прописе о кретању са подручја Црног мора ка Азовском мору, кроз Керчки пролаз, те да су илегално прешли руску државну границу и извели опасне маневре.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here