SAD i EU ignorišu Berlin, podrška korekciji granica

Podelite:

SAD i EU su približile stavove kako bi podržale plan o korekciji granica između Kosova i Srbije, ignorišući, pri tom, protivljenje Nemačke tom planu, piše američki „Vol strit džornal”, pozivajući se na poverljiv dokument Brisela, u koji je list imao uvid.

„Lideri SAD i EU približavaju stavove ka pružanju podrške planu, prema kojem bi dve balkanske zemlje prekrojile svoju napetu zajedničku granicu duž etničkih linija, izolujući Nemačku, najuticajniju silu na kontinentu, u njenom odbijanju takvog pristupa”, navodi Vol Strit džurnal pozivajući se na dokument.

List piše da je u tom memorandumu, koji je nedavno objavila Evropska služba za spoljne poslove o tome kako rešiti decenijski spor između Beograda i Prištine, EU izrazila podršku zajedničkom planu dve strane, koji je podržala administracija predsednika SAD Donalda Trampa, o prekrajanju granica u jugoistočnoj Evropi, kako bi se osiguralo da Kosovo dobije punu državnost.

U memorandumu se, dodaje, upozorava i da bi Kosovo skliznulo u kriminal, sukobe i islamski ekstremizam, ukoliko se to ne bi postiglo.

„Vol strit džurnal” navodi da memorandum pokazuje da je izvršno telo EU u suštini prihvatilo argument Vašingtona, a odbacilo argument Nemačke.

„Dok sporazum nagoveštava da Evropa i SAD nastavljaju da blisko sarađuju u inicijativama spoljne politike, koje utiču na region, raskol sa Nemačkom takođe pokazuje spremnost Vašingtona da ignoriše primedbe vodeće sile kontinenta u svom dvorištu”, ocenjuje Vol strit džurnal, prenosi Tanjug.

List podseća da se nemački lideri protive razmeni teritorija, jer strahuju da bi to ponovo raspalilo separatizam zasnovan na etničkoj pripadnosti u obližnjim zemljama, kao što su BiH i Makedonija, i gurnulo region u sukobe, kako i da su rezerve prema planu izrazili i Luksemburg i Velika Britanija.

Međutim, konstatuje američki list, SAD su ignorisale primedbe Nemačke, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, jer se, kako ističe, u memorandumu navodi da bi prekrajanje granica pre pomoglo da se umiri nego da se rasplamsa regionalna nestabilnost.

„Po prvi put u svojoj istoriji, Srbija i Kosovo će slobodno dogovoriti/rešiti svoje razlike kroz dijalog”, piše Vol strit džurnal da se navodi u memorandumu.

Dodaje i da se u dokumentu upozorava da ako ti pregovori propadnu, „Kosovo će postati zamrznuti konflikt i to bi zauzvrat značilo da će neizbežno propasti”.

Napominjući da je teritorija Kosova većinski naseljena muslimanima, list navodi da se u memorandumu upozorava i da bi Kosovo moglo da postane „najplodnije tlo za kriminal i radikalizaciju”.

List podseća i da je upravo Nemačka, iako Berlin sada insistra da su granice u Evropi nepovredive, odigrala „ključnu ulogu u ubrzavanju raspada Jugoslavije, kada je priznala nezavisnost otcepljenih članica Hrvatske i Slovenije 1991, pre mnogih drugih svetskih sila”.

politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here