САД и ЕУ званичници све више ”загрејани” за “Балкански план”

Поделите:

У овом случају ако председници могу да постигну договор, потенцијална добробит за Србију, Kосово и шири регион је довољна да се заслужи опрезна међународна подршка

Британски Фајненшл Тајмс оцењује да су званичници САД и ЕУ све више ”загрејани”, а да Берлин ”омекшава” став када је реч о идеји могуће корекције граница и замене територија као решењу за косовски проблем.

У својој најновијој анализи ”Балкански план који заслужује опрезну подршку”, утицајни Фајненшл тајмс бави се питањем ризика и добробити идеје председника Србије и Kосова, Александра Вучића и Хашима Тачија, о могућој корекцији граница и размени територије као решењу за дугогодишњи косовски проблем.

– Решење конфликтних ситуација често од лидра захтева храбре кораке чак и оне који су некада били табу. У овом случају ако председници могу да постигну договор, потенцијална добробит за Србију, Kосово и шири регион је довољна да се заслужи опрезна међународна подршка. САД и ЕУ званичници се све више ”загрејани” за план. Иако је немачка канцеларка Ангела Меркел критиковала идеју, изгледа да и позиција Берлина постаје мекша – наводи се у тексту.

Фајненшл тајмс пише да је историја је показала да је ”дирање” граница на Балкану опасније него у било ком другом делу Европе, али и да се српски председник Александар Вучић и његов косовски колега Хашим Тачи крећу ка кључном споразуму у циљу нормализације односа “некадашње југословенске републике и њене некадашње покрајине”, што укључује управо корекцију граница и размену територије.

У даљој анализи наводи се да би долазак до споразума значио напредак Србије ка чланству у ЕУ, а Kосову излазак из ”међународног лимба” у коме се налази од једностраног проглашења независности 2008. године. Истовремено такав пробој допринео би наставку евроинтеграционог процеса целог региона и ојачао замах решавања компликованих питања покренут договором Атине и Скопља око имена, наводе у Фајненшл Тајмсу.

Истовременоо се и упозорава на могуће ”замке” које би овакав договор могао да има, а које се односе на даље етничке поделе у региону.

– Најопаснија потенцијална последица могла би да буде охрабривање других лидера и народа са подручаја бивше Југославије, на првом месту Срба из Босне, да преправљајују границе које им се не свиђају – наводе у Фајненшл тајмсу.

У анализи се наводи да још нису познати сви детаљи плана, а председници Вучић и Тачи се позивају да транспарентније представе своје идеје.

– Kључно је да ЕУ и друге земље да, уколико постоји пробој, њега испрате одговарајућим признајенм и подршком. То би омогућило да договор постакне мир и стабилност, а не поновне поделе у проблематичном региону – заључује се у тексту Фајненшл Тајмса.

Тањуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here