САД највећи извозник оружја, половина одлази на Блиски исток

Поделите:

Око 34 одсто целокупног глобалног извоза оружја отпада на САД, а на другом месту је Русија са уделом од 22 одсто у глобалном извозу, преноси њујоршка агенција „Блумберг”

Извоз оружја из САД је у пет година, закључно са 2017., порастао за 25 одсто, према данас објављеним подацима Међународног института за мировна истраживања (СИПРИ) из Стокхолма.

Око 34 одсто целокупног глобалног извоза оружја отпада на САД, а на другом месту је Русија са уделом од 22 одсто у глобалном извозу, преноси њујоршка агенција „Блумберг”.

Следе Француска, Немачка и Кина, које су задржале позицију највећих извозника војне технологије, док је Индија највећи увозник.

Продаја оружја Блиском истоку, Азији и Океанији је порасла, док је, с друге стране, забележен слабији прилив оружја у афричке земље, Јужну и Северну Америку и Европу.

Чак 49 одсто укупног извоза оружја САД одлази у земље Блиског истока, а Саудијска Арабија је, захваљујући скоку увоза од 225 одсто за пет година, постала други највећи увозник оружја у свету.

У периоду од 2013. до 2017. године, глобална трговина оружјем порасла је за десет посто у односу на претходни петогодишњи период, објавио је СИПРИ.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here