САД отужују Русију за хаковање енергетске мреже

Поделите:

Администрација председника САД Доналда Трампа оптужила је Русију за усаглашену операцију хаковања америчке енергетске мреже и других најважнијих инфраструктура, укључујући авијацију, и увела санкције низу руских званичника због мешања у председничке изборе. То су до сада најтврђи потези које је против Русије повукла Трампова администрација, којој критичари замерају да је превише блага према Москви.

Неименовани амерички безбедносни званичници рекли су данас новинарима да су Федерални истражни биро (ФБИ), Министарство унутрашње безбедности и обавештајне агенције утврдили да је руска обавештајна мрежа одговорна за низ сајбер напада који су почели пре годину дана, а чије су мете биле кључни сектори америчке економије – енергетски, нуклеарни, трговински, као и сектори авио сабраћаја, воде и производње.

Званичници су навели да су руски хакери бирали мете, остварили приступ компјутерским системима, вршили „извиђање мреже” система који контролишу кључне елементе америчке економије и потом покушали да прикрију своје трагове брисањем доказа о свом упаду.

Влада САД је помогла индустријама да избаце Русе из свих система за које се за сада зна да су нападнути, наводе званичници и додају да такви покушаји и даље постоје. Они су оставили отворену могућност да буде откривено још упада у системе и додали да је америчка влада упозорила енергетску индустрију да буде на опрезу због могће претње.

Трампова администрација данас је увела санкције против 19 руских држављана због њиховог наводног мешања у председничке изборе у САД, а међу њима је и 13 особа против којих је оптужницу подигао специјални саветник Роберт Мулер у оквиру истраге о умешаности Русије.

Санкцијама је обухваћено и пет руских компанија, укључујући Агенцију за истраживање интернета, оптужену да стоји иза обимне кампање ширења дезинформација на интернету, у циљу утицања на исход избора 2016. на којима је Трамп победио кандидаткињу демократа Хилари Клинтон.

Међу 19 руских држављана су и званичници који раде за војну обавештајну службу ГРУ. Министарство финансија САД је саопштило да су се у америчке изборе мешали и ГРУ и руска војска и да су „директно одговорни” за сајбер напад на бројне компаније широм Европе у јуну 2017.

Санкције су уведене Јевгенију Пригожину, који је познат као „кувар” руског председника Владимира Путина. Он је био на челу Агенције за истраживање интернета из Санкт Петербурга, чијих 12 радника је такође погођено уведеним санкцијама. Управо је њих 13 обухваћено Мулеровом оптужницом прошлог месеца.

Министарство финансија САД навело је да је та фирма „створила и управљала огромним бројем налога непостојећих личности које су се представљале као амерички грађани” и да је „том активношћу пласирала хиљаде објава које су на интернету видели милиони људи”.

Санкцијама је обухваћено и шест радника руске Федералне службе безбедности (ФСБ), због сајбер напада чија су мета били руски новинари, опозиционе личности, страни политичари и амерички званичници.

Бета-АП

Поделите:

1 коментар

  1. Труба је ономад, кад га оптужише да је он порадио на хаковању (руском) које одрадило пос’о за њега, рекао да су (ЦИА и ФБИ) “глупљи него што сам мислио”. И сад, према овима (АП) Труба лично, тако кажу (“Трампова администрација, дакле Влада) уводи санкције према онима који су му “омогућили победу”. То називљу “Трамповом администрацијом”. Чекам још једно “отпуштен си”!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here