САД почеле процес повлачења из Париског споразума

Поделите:

САД су званично обавестиле Уједињене нације да су покренуле процес повлачења из Париског споразума о клими.

Државни секретар Мајк Помпео саопштио је да је предао званичну ноту УН, чиме је почео процес повлачења који ће ступити на снагу за годину дана.

У саопштењу, Помпео је оценио да Париски споразум представља “нефер економско оптерећење” за америчку привреду.

Скоро 200 земаља потписало је у Паризу споразум који предвиђа ограничење емитовања угљен-диоксида који изазива ефекат стаклене баште и доводи до кллиматских промена.

Споразум је забрањивао земљама потписницама да изађу из њега три године од ратификације 4. новембра 2016, а САД су сада прва држава која је то учинила.

Како подсећа АП, овим чином највећи емитер гасова са ефектом стаклене баште остаће изван овог историјског споразума о спречавању погубних климатских промена, а што је председник Доналд Трамп обећао на почетку свог мандата како би заштитио домаће произвођаче нафте, гаса и угља.

“Оно што нећемо да учинимо јесте да кажњавамо амерички народ, а да обогаћујемо иностране загађиваче”, рекао је 23. октобра Трамп, најављујући повлачење САД из Париског споразума.

У време Трамповог претходника Барака Обаме САД су 2015. потписале Париски споразум са обавезом да до 2025. емитовање гасова са ефектом стаклене баште смање за 26 до 28 одсто од нивоа из 2005.

Трамп је током председничке кампање обећао да ће одустати од те обавезе, тврдећи да она штети америчкој економији, док другим великим загађивачима попут Кине споразум омогућује да повећају емитовање гасова.

Он је, међутим, био приморан правилима УН да чека до 4. новембра ове године да би покренуо процес повлачења из споразума.

Повлачење САД из Париског споразума ступиће само дан после председничких избора 4. новембра 2020.

ртс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here