САД траже гаранције да споразум о Космету неће утицати на БиХ?

Поделите:

Београд и Приштина немају неограничену слободу у дијалогу, поручено је у четвртак из Амбасаде САД у Приштини, а аналитичари тај став тумаче као упозорење да никакво коначно решење неће бити примењено без сагласности Америке и, посебно, да ће важити само за Косово, а не и за земље у региону.

Изјавом да ће САД препустити Београду и Приштини да постигну договор о КиМ, али да две стране неће имати неограничену слободу у деловању, Америка показује да је незаобилазан чинилац у решавању косовског проблема, без чије сагласности неће бити верификовано било какво решење, сматра председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

„Америка као најутицајнији чинилац на КиМ упозорава и Београд и Приштину да ће од Вашингтона на крају зависити да ли ће евентуални договор бити примењив“, рекао је Дрецун за Тањуг.

Он став амбасаде САД види и као упозорење да могуће решење косовског питања не сме да се попут „домино ефекта“ одрази на друге земље у региону.


„Мислим да се изјавом циља на БиХ која би, или барем њени делови, можда покушала да примени решење које би се постигло са КиМ“, навео је Дрецун.


Милован Дрецун


Душан Пророковић из Института за међународну политику и привреду запажа да се Амбасада огласила неколико дана после изјаве Милорада Додика о решењу КиМ и статуса Републике Српске.

Он то тумачи као поруку САД да би, у случају постизања споразума о разграничењу Срба и Албанаца, Београд морао да пружи гаранције да се исти принцип неће примењивати на БиХ, односно Републику Српску.

„Очигледно је како су ту изјаву схватили у Вашингтону и отуда оваква реакција. У том контексту вероватно би се тражило од Београда да пружи гаранције да се такав концепт не може користити у БиХ“, навео је Пророковић.

Оглашавање амбасаде у Приштини, а поводом спекулација о размени територија, Дрецун тумачи и као потврду сагласности Америке да се између Београда и Приштине коначно постигне споразум на компромисан начин.

Амерички званичници су, како примећује, то наговештавали и раније изјавама да ће САД прихватити разговоре Београда и Приштине и да неће наметати своје решење, али да ће се изјаснити да ли им одговара такво решење.


За Дрецуна је најважније да је Вашингтон сагласан да тренутно стање није дугорочно одрживо и да је, како каже, јасно да Београд неће прихватити самопроглашену независну државу.

„Најутицајнија земља око косметског проблема прихватила је став Београда да мора да се разговара и постигне решење и то је велики напредак“, закључује Дрецун.

Душан Пророковић оцењује да је порука америчке амбасаде такође опомена Београду и Приштини да решење за КиМ треба да буде у складу са ранијим ставовима САД .

Пророковић је уверен да америчка дипломатија неће одступати од раније дефинисаних смерница за решавање косовске кризе и јасно исказаног става да САД подржавају независност Косова у постојећим границама.

„Њихов циљ је потпуна легитимизација и легализација сатуса Косова у међународним односима и мислим да ту неће бити великих промена“, рекао је Пророковић за Танјуг.


Професор Факултета политичких наука Драган Ђукановић каже да се САД враћају на првобитну позицију, која подразумева одређена ограничцења када је реч о дијалогу Београда и Приштине.

„Америка је међу првима признала независност Косова, а мислим да се поменута ограничења односе на територијалну композицију Косова“, рекао је Ђукановић за Танјуг.

Он предвиђа да ће се Вашингтон у наредном периоду позивати на закључке Контакт групе из 2005. године о томе да нема поделе Косова, као ни припајања Косова другим државама.

Узимајући у обзир конфузне поруке о границама које су стизале из Приштине последњих дана, Ђукановић оцењује да САД између осталог и поручују косовској страни да од њихових максималистичких циљева нема ништа.

„Читали смо на Твитеру различите Тачијеве поруке, од тога да неће бити промене граница до тога да ће бити корекције границе према југу Србије. Мислим да преко амбасаде у Приштини САД шаљу сигнал да од тога нема ништа“, закључио је Ђукановић.

танјуг

Поделите:

2 Коментари

  1. ne mogu cetnici ni pedalj BiH pripojit Srbiji niti biti nesto nezavisno ,Bosnjacki narod je danas osvijestem,i spremni nego ikada u svojoj historiji da se bori za svoju stvar,imamo 6 fabrika namjenske industrije,cetnici iz BiH bi za 7dana bili svi na traktorima i proklinjali bi Beograd kao i njihovi sunarodnjaci iz Hrvatske,a mi zivimo za tim danom da vas vrag navede da se uhvatite oruzja pa da imamo validan razlog da vas zgazimo u BiH.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here