САД упозорава на величање усташтва и антисрпска осећања у Хрватској

Поделите:

У новом извештају о верским слободама САД су упозориле на величање Независне државе Хрватске (НДХ), умањивање усташких злочина и противсрпска осећања у Хрватској у 2016. години.

У редовном годишњем извештају о верским слободама у свету за 2016., укључујући и Хрватску, Стејт департмент помиње бившег министра културе Златка Хасанбеговића и редитеља Јакова Седлара као особе чији су ставови о усташком режиму изазивали посебне критике јеврејских и српских верских заједница и невладиних организација, преноси Хина.

Вашингтон је у извештају објављеном у уторак као догађаје који осликавају стање верских слобода, истакао комеморацију у логору смрти Јасеновац коју су бојкотовали јеврејски и српски челници, оптужујући тадашњу владу да умањује усташке злочине.

Америчка администрација пише и о маршу 5.000 људи на Савет за електронске медије који је суспендовао програм телевизије З-1 због ток шоуа у којем је водитељ позвао гледаоце да се држе даље од православне цркве у Загребу, јер би „четнички викари” могли изаћи и „заклати” невине пролазнике.

Помиње се и фудбалска утакмица између Хрватске и Израела када су навијачи извикивали усташки поздрав „За дом спремни”, као и спорни документарни филм Јакова Седлара „Јасеновац-Истина”.

Седлар каже да је реалан број убијених у том усташком логору између 20.000 и 40.000, док је Амерички музеј холокауста проценио да се радило о између 77.000 и 99.000 жртава, стоји у извештају и додаје да су јеврејски представници филм осудили, а хвалио га је министар културе Хасанбеговић, наводи Хина.

Неколико невладиних организација, укључујући Центар Симон Визентал (СWЦ), критиковао је именовање Хасанбеговића за министра културе, тврдећи да је величао пронацистички усташки режим и умањивао злочине из тог раздобља, наводи Стејт Департмент.

Службени Вашингтон издваја и критику те организације на рачун загребачког Жупанијског суда који је укинуо осуђујућу пресуду кардиналу Алојзију Степинцу због сарадње с усташким режимом из 1946. „Ефраим Зуроф, директор јерусалимске канцеларије СWЦ-а, рекао је да је то `апсолутно срамотно и ужасно, да се ради о покушају прекрајања историје”, стоји у извештају.

Стејт Департмент помиње и забринутост Српске православне цркве због растуће друштвене нетолеранције и податка да је у 2016. било 20 вандалских напада да њену имовину, пет мање него годину дана раније. Откривена су само двојица починилаца против којих је суђење у току, пише у извештају.

Вашингтон упозорава и да хрватска влада није решила ниједан већи захтев СПЦ-а за повратком имовине, укључујући у Осијеку, Вуковару и Винковцима, као и захтеве за враћањем јеврејске имовине одузете током Другог светског рата.

„Постојећи закон не допушта појединцима чија је имовина отета током Холокауста да траже одштету на суду ако су у међувремену променили држављанство. Власнике јеврејске имовине то погађа више од других”, наводе у Стејт Департменту и позивају Загреб да убрза решавање тог проблема.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here