Сагар Грам: Село у којем су све девојчице и жене проститутке

Поделите:

“Процењује се да је око 100.000 жена и девојчица у овој ситуацији, али је много и оних које нисмо идентификовали. Ово је невидљив проблем”, каже Ашиф Шаик, члан организације која ради са припадницима најнижих касти у Индији

Село Сагар Грам у Индији јединствено је не само по томе што се у њему рађа више девојчица него дечака, већ и по томе што су у овом селу жене хранитељке породице; очекује се да чим довољно порасту, односно напуне отприлике 11 година, почну да се баве проституцијом и издржавају своју породицу.

Индија је званично укинула касте пре скоро 70 година, али је тешко до краја искоренити традицију стару читав миленијум. За већину Индијаца, каста и даље утиче на то са ким ће се венчати или шта ће јести. У кастинском систему данас су заробљени милиони људи који се експлоатишу. Живот деце у Сагар Граму, али и десетинама других индијских села, је најстрашнији доказ тога, пише Гардијан.

“То су касте и ропство”, каже Ашиф Шаик, члан организације која ради са припадницима најнижих касти у Индији, заједница које су се некада звале “невидљивима”. “Процењује се да је око 100.000 жена и девојчица у овој ситуацији, али је много и оних које нисмо идентификовали. Ово је невидљив проблем.”

Лина (22) је испричала како је почела да ради са 15 година, пошто је њена породица имала новчане проблеме.

“Све друге девојке у селу су то радиле, и онда сам се осећала примораном да и ја то радим”, рекла је Лина. “То је била моја одговорност.”

Секс је, међутим, испрва био мистерија за Лину.

“Kада сам била млађа, најважнија ствар ми је била да видим новац који муштерија нуди”, рекла је она. “Нисам разумела шта су ми радили. Само сам скупљала новац.”

Прве ноћи је зарадила 5.000 рупија. Цена јој пала после тога. Друга жена, двадесетдеветогодишњакиња, каже да највише за један сусрет може да добије 200 рупија. Понекад се дневно састане са пет или шест мушкараца.

Узраст сексуалне сагласности у Индији је 18 година. Држава Мађа Прадеш у којој се налази село Сагар Грам, недавно је усвојила смртну казну за свакога ко силује дете испод 12 година, а такође су повећане казне за одрасле који ступе у сексуалне односе са особама млађим од 18 година. Из полиције наводе да је прошле године у Сагар Граму ухапшено седам особа због сексуалног експлоатисања деце, од тога пет жена које су продавале своје малолетна ћерке. Закон је јасан, али не помаже много када се испрече друштвени обичаји и економски проблеми.

Већина мушкараца у овом селу не ради. Њима се нуде само најслабије плаћени послови које сматрају понижавајућим. Зато се ослањају на своју децу. Породица неретко чека на трему куће док су ћерке унутра са муштеријама.

Један од мештана, Балрам Чауан, могао би да буде богат човек; он има пет кћери. Он је, међутим, једини отац у читавом селу који не приморава своју децу да се баве проституцијом.

“Изложити их таквом насиљу и психичком и физичком злостављању? Kако било који родитељ може да натера децу на такво нешто”, рекао је Чауан.

Његова мајка је била проститутка, а упркос његовом противљењу и његове четири сестре су се бавиле проституцијом. “Од тренутка када сам схватио шта заправо раде покушавао сам да их зауставим”, додао је он. “Али родитељи су били против мене. Рекли су да је таква наша култура која траје годинама. Kо сам био ја да то мењам?”

Он не може да се пресели из овог села јер му нико неће изнајмити кућу због касте којој припада. Зато је отворио малу продавницу од које покушава да живи и плати школовање својим ћеркама.

“Да имам једну ћерку, могао бих то да изведем. Али са њих пет, много је тешко”, закључио је он.

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here