Сакупљачи црногорског перја

Поделите:

Јун месец биће упамћен у историји као драматична окосница српско-црногорских односа. Он је пре осамнаест година за СР Југославију представљао привремени војни пораз оличен у Кумановском споразуму, док је за Црну Гору пре неколико дана назначио губитак војног суверенитета учлањењем у најмоћнију војно-политичку асоцијацију, односно НАТО.

За тадашњу Југославију је споразум са НАТО значио престанак ваздушних дејстава и привремено повлачење њене полиције и војске са Косова и Метохије , док за Црну Гору прикључење Алијанси означава губитак војне неутралности јер се тај ратификациони документ односи на њену целокупну територију.

Са друге стране, одредбе Кумановског споразума се погрешно тумаче јер Резолуција 1244 која се налази у њему, јасно наглашава да је Косово и Метохија саставни део Србије. Тиме је Србија потписала привремену администрацију УНМИК-а над јужним делом своје територије за разлику од Црне Горе која је пре неколико дана капитулирала свој целокупни простор пред НАТО трупама.

Скандал на пријемној церемонији

НАТО је најавио замену погрешне заставе Црне Горе са новокомпонованом. Наиме, засметало им је једно перо вишка, које их је голицало тамо где не треба.

Шалу на страну, на варијацији црногорског грба (орлово крило) који се налази на застави подигнутој на церемонији у Бриселу се налази четрнаест пера, док се на званичном грбу налази тринаест пера, стојало је у саопштењима свих светских медија.

Наводно, грб има још један недостатак. Поседује тамно жуту боју која је појачана црном текстуром, тако да се не може говорити о златном орлу, који је иначе и дефинисан самим Уставом Црне Горе.

Најзанимљивија је чињеница, да је ова ,,застава са грешком“ подигнута испред највиших црногорских званичника а међу њима и испред бившег премијера, Мила Ђукановића.

Проклетство црногорске спољне политике

Оваква НАТО омашка неодољиво подсећа на неуспело разбијање шампањца о брод. Зато је ово својеврсни сигнал, да црногорски бродић неће срећно испловити из НАТО луке, за коју је усидрен.

Преамбициозна и недемократска политика Мила Ђукановића која је без референдума, присилно увукла Црну Гору у савез НАТО алијансе, довела ју је у стање критичне безбедности.

Поводом проширења НАТО атлантизма на Балканском полуострву, пристигле су опречне изјаве угледних стручњака који сматрају да је овакав политички непотизам најмање потребан у затегнутим хладноратовским односима.

На конференцији у Београду, геополитички аналитичар Џорџ Фридман, знатижељно је упитао, да ли су САД тренутно у моралној обавези да војно и политички бране географски простор Црне Горе?

,,Од распада Југославије на Балкану није било срећних времена. Интеграција у ЕУ довела би до сложених питања, потребно је бити крајње опрезан. Мене би занимала ,,федерација“ Балкана. Није више спас у Европи, већ да схватите да је најбољи период био време Југославије, без обзира на репресивни комунизам“, казао је Фридман.

Алудирајући на територијални суверенитет које су за време комунизма имале све републике бивше Југославије, укључујући и Црну Гору. Када су биле штићене снагама Југословенске народне армије.

Черупање грађана

Уласком Црне Горе у НАТО, на снагу је ступио и закон који предвиђа енормне новчане казне за било које физичко или пак правно лице, које се усуди да изведе руглу војни савез Црне Горе са НАТО. Да ствар буде још апсурднија, за остале чланице Алијансе не постоји сличан казнени закон.

Према члану 200 Кривичног законика, предвиђена је новчана казна у износи од 10.000 евра због повреде угледа и части новонасталог војног савеза.

Овакви закони су донети ради заштите тоталитаризма који тренутно спроводи Атлантистичка машинерија, зато се и очекује постепено пооштравање овог закона.

Такође је апсурдно и повећање намета за грађане Црне Горе ради плаћања скупе чланарине у овакав војни савез. Црногорске власти оваквим потезима од земље стварају војни полигон који ће се користити као реметилачки фактор стабилности и безбедности у региону.

Стварајући грађанима Црне Горе лажну наду и аутосугестију да ће се политичка ситуација нормализовати и да ће бити , заведен ред у општем нереду“. Скривајући чињеницу да је Црна Гора тренутно у потпуности препуштена политичком утицају Запада. Све што он буде захтевао од ње, она ће то морати и да испуни.

Последице прикључења су и погоршани односи са Руском Федерацијом. Шеф комитета Савета федерације за одбрану и безбедност Виктор Озеров, изјавио је да ће Русија ревидирати програм војно-техничке сарадње са Црном Гором након ступања у чланство.

Играјући на јефтину карту национализма, црногорска власт покушава да овим ,,историјским догађајем“ скрене пажњу са битних политичких и економских проблема у којима се Црна Гора налази последњих деценија.

Војни савез неће решити унутар-државне недаће, какве су злоупотреба овлашћења у привреда, повреда људских права и слобода или пак политичка олигархија која је овде утемељена на највишем ступњу организованости.

Међутим касно или не, чим се заврши прослава ове манифестације и када НАТО барјаци утихну привремено, Црна Гора ће наставити своју аутократску владавину.

Док ће се грађани Црне Горе поново приупитати ко их је овако префињено очерупао?

ИН4С

Поделите:

1 коментар

  1. ” најбољи период био време Југославије, без обзира на репресивни комунизам “- МАШАЛА! СВЕ, само не Србија и Краљевина Југославија. Мало јасније драги моји?…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here