САЛАФИСТИ СА БАЛКАНА СУ НАЈОПАСНИЈИ: Бившег шефа пропаганде Ал Каиде не изненађује порекло терористе из Беча

Поделите:
БИВШИ шеф пропаганде Ал Каиде Ирфан Пеци изјавио је да га није изнадило порекло терористе, који је у Бечу у понедељак убио четвори људи и ранио више од 20 особа, однсоно да је реч о Албанцу, са Балкана.
– Иако је у албанском друштву исламизација мање изражена, него у босанском и другим исламским народима, међу Албанцима има пуно џихадиста. (Тзв.) Косово је, на пример, сразмерно броју становника имало највише џихадиста у редовима Исламске државе. А, Албанци из Северне Македоније су познати као Албанци који су исламско најконзервативнији, а међу њима има много салафиста – каже Пеци у ексклузивном интервјуу за Танјуг.

Овај некадашњи истакнути члан Ал Каиде, сада борац против радикализације младих муслимана, оцењује и да није било неочекивано да ће се у Аустрији догодити терористички напад, те указује да су у тој земљи управо салафисти са Балкана најбројнији и најопаснији исламисти.

Наиме, терористички напад, у којем је и убијен, извршио је Кујтим Фејзулај, Албанац пореклом из Северне Македоније, који је рођен и одрастао у Аустрији.

Пеци каже да у Бечу има много Албанаца који су упадали у очи као џихадисти који су се прикључили или желели да се прикључе Исламској држави.

Подсетио је да је Фејзулај приликом суђења, прошле године, рекао да се радикализовао тако што је почео да се бави исламом И одлазио у џамију, где је упознао салафисте.

– Фејзулај је типичан пример неког ко је одрастао у Бечу, а који се радикализовао. Исламистичка сцена у Бечу је веома снажна. Ако је већ у пубертету почео да се бави исламом, и иде у џамију, упознаје салафисте, онда је пут до радикализације веома кратак – казао је Пеци.

На питање зашто су аустријске власти игнорисале узпозорења са Балкана, посебно српских власти у вези исламистичке сцене у Аустрији, он је казао да је Србија с правом Аустријанцима указивала на овај проблем, јер је раније имала искуства са исламистима, посебно за време ратова на простору бивше Југославије.

– То што аустријске власти нису реаговале није због тога што упозорење нису схватиле озбиљно, већ што су желеле да се не мења ситуација коју су имали. Наиме, Аустријанци су имали тако рећи ”аранжман” са исламистима под мотом ”затворићемо очи, можете бити овде, али нема напада, и немојте бити упадљиви”. То је био незванични договор који је постојао у Аустрији – каже Пеци.

Када се прекрши тај договор онда, према речима Пеција, Аустрија драстично реагује.

– То се видело на примеру проповедача мржње Мирсада Омеровића, који је осуђен на 20 година. На немачко говорном подручју не постоји нити један пример да је једно лице на основу ширења говора мржње добило такву драстичну казну – указао је он.

Аустријанци до сада нису реаговали против снажне исламистичке сцене, а тако ни на упозорење из Србије, јер нису желели немире.

– До скоро су у Бечу желели да тврде да у Аустрији никада није било терористичког напада и да их неће бити. Мени су, на пример, када сам указивао на исламистичку сцену, говорили: ”Говорите да их има толико а нема напада у Аустрији”. Та времена су овим нападом завршена. Мораће се много променити и Аустрија више неће моћи да води политику ”аранжмана” са исламистима – уверен је Пеци.

Казао је да је било само питање времена када ће доћи до првог терористичког напада у Аустрији, јер је у тој земљи велики број исламиста, и то опасних – чеченских и балканских, међу којима понајвише босанских.

– Аустрија је до сада важила за место повлачења и мировања и зато се није желео угрозити тај простор, те се избегавао напад. Сада је ситуација промењена. У случају појединачних нападача, какав је Фејзулај, они и не морају бити директно укључени у терористичку организацију и могу сами за себе донети одлуку да изврше напад – објаснио је Пеци.

Салафисти са Балкана су, према његовим речима, поред Чечена, најприсутнији у Аустрији.

– Код Чечена постоји само високорадикализована група која је спремна на насиље, а код салафиста са Балкана постоји више струја. Тако, пре свега међу босанским исламистима у Аустрији, постоји легалистичка струја која лобирањем и инфилтрацијом покушава да утиче на политику у Аустрији. Недавно сам објавио истраживање о једном имаму пореклом из Босне, који је радио у аустријској војсци, и споља се приказивао на један начин, а право лице му је било исламистичко. Он је на основу тога отпуштен из војске – објаснио је Пеци.

Рекао је да међу босанским исламистима у Аустрији постоји и струја која се бави “мисионирањем”, као што су чинили Мирсад Омеровић или Неџад Балкан.

Пеци је навео да међу балканским салафистима у Аустрији има пуно Албанаца и Горанаца, али да доминирају босански салафисти, који су водећи исламски екстремисти у Аустрији пишу Новости.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here