САЛИХ СЕЛИМОВИЋ: Како да будем оно што нисам, како да будем Бошњак када сам Србин!

Поделите:

Историчар из Сјенице Салих Селимовић рекао је да за историјску науку нема дилеме да су већина муслимана у Рашкој области /Санџаку/, као и у БиХ, поријеклом Срби који су сачували свој језик и обичаје.

„То што у Сарајеву и Новом Пазару не желе да ме чују, много више говори о њима. Друго сазнање, осим њиховог личног увјерења и мишљења, осим сопственог, за њих је неприхватљиво. А многи знају праву истину о свом поријеклу“, каже Селимовић.

Салиховић, који деценијама истражује поријекло муслимана у региону, истакао је за „Вечерње новости“ да то потврђује и архивска грађа западне и источне провинијенције, као и литературе многих страних и домаћих историчара, а посебно су тим доказима богати архиви у Ватикану, Венецији, Бечу, Дубровнику, Константинопољу-Истанбулу, Петербургу…

„На основу свега овога не може се говорити о Бошњацима као о некавом посебном народу, нити о посебности језика“, рекао је Селимовић.

Селимовић је и сам доказао своје српске коријене.

„Не могу да будем оно што нисам. Како да будем Бошњак, када сам Србин“, каже Селимовић.

Објашњавајући како је дошло до тога да се Бошњаци промовишу као посебан народ, Селимовић је рекао да су сви освајачи и окупатори радили на томе да уситне српски народ.

Он је додао да су муслимани лутали у тражењу свог новог идентитета, јер су прихватањем ислама били одбачени од својих хришћанских сународника, идентификовали се са турским окупатором, иако то нису могли да буду ни по поријеклу, нити по језику.

Селимовић наводи да је назив турски Санџак за Рашку област, који је иначе престао да постоји 1902. године, остао у употреби у политичко-дипломатксим манипулацијама Аустроугарске, Турске и Њемачке.

Он је рекао да га није изненадио позив бошњачког политичара Сулејмана Угљанина да „Приштина заштити интерсе Бошњака у Санџаку, јер се све „мијеси“ у истој кухињи и са истим циљем, пошто некима не одговарају добри односи Београда и Анкаре.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here