Самит НАТО-а у Лондону: Кулминација неслагања

Поделите:

Самит НАТО-а, посвећен 70. годишњици Северноатлантске алијансе, одржан је у Лондону 3. и 4. децембра и био је обележен атмосфером контроверзе између лидера земаља учесница. Чланови савеза нису могли донети заједничку одлуку и одредити смернице за развој.

Несклад који се осећао током самита олакшан је низом догађаја који су се догодили дан раније. Централна личност, која је око себе окупила највећи број неслагања, био је амерички председник Доналд Трамп, чији су односи са лидерима других земаља били знатно загрејани. Седмицу пре самита, британски премијер Борис Џонсон изразио је забринутост да би Трампово присуство могло нарушити кампању парламентарних избора у Лондону 12. децембра и затражио је да се суздржи од мешања. Затим је првог дана конгреса колона демонстраната који су се супротставили политици Трампа и НАТО-а дошла испред Багимгенске палате, где је британска краљица позвала челнике земаља учесница на банкет.

Однос са Макроном је опасно захладнео након храбрих изјава француског председника да НАТО „пролази кроз мождану смрт“: упркос чињеници да је Макрон овом изјавом изазвао радикалну, али потребну дискусију, то је изазвало велико незадовољство код Трампа, који се жалио генералном секретару НАТО-а Јенс-у Столтенбергу је да је ово “неодговорна и непоштивајућа изјава Француске.” Сложену ситуацију чини растућа трговинска конфронтација између Сједињених Држава и Француске, што је подразумевало увођење стопостотних царина на француски увоз у Сједињене Државе. Такође је довео у питање даље чланство Француске у том савезу.

Трамп и Ердоган су се такође знатно разишли након што је Турска купила руски ракетни систем С-400, а затим додатну напетост у односима погоршала ситуација на североистоку Сирије. Макрон је такође више пута изразио неслагање са Ердогановом политиком.

Врхунац универзалне контроверзе, посебно концентрисане око Трампа, био је разговор Макрона и Џонсона, као и премијера Канаде и Холандије – Јустина Трудеауа и Марка Рутеа, током којих су се државни лидери ругали Трампу због његовог импровизованог говора током свог обраћања новинарима конференције.

Његовом тиму је управо пала вилица … – прокоментарисао је говор Трампа Труде. Преостали учесници у разговору подржали су канадског лидера. Разговор су снимили новинари и одмах је кренуо да кружи интернетом. Након тога, Трамп је Трудеа назвао “дволичним”, подсетио је на одбијање Канаде да плати 2% БДП-а за трошкове одбране, отказао је свој посљедњи говор на конференцији за штампу и напустио самит НАТО-а у Лондону пре очекиваног.

Трамп покушава да повуче одређене регионе света у хаос и уништи трансатлантску унију, уништавајући на тај начин економију Европске уније – главног политичког и економског конкурента Сједињених Држава. Стога се Трамп залаже за уништавање савеза, а не за даљњи савез унутар њега. Ситуација са Турском и даље је нејасна, што су бројни западни медији назвали “проблематичним дететом НАТО-а”: у жељи да добије подршку у борби против тероризма, земља се суочава само са чињеницом да најважније чланице савеза подржавају терористичке организације.

Генерално, циљеви и стратегије за даље постојање НАТО-а остају сумњиви чак и за земље чланице савеза. Према Макрону, главни дневни ред за блиску будућност је потреба за изградњом нове архитектуре поверења и сигурности у Европи, спремности за “отворен и целовит дијалог са Русијом”, као и разматрање Кине као новог непријатеља северноатлантског блока. Међутим, у условима радикалних неслагања између учесника савеза, који постепено слаби своју снагу, ти нови вектори развоја не могу се правилно спровести.

NATO Summit in London: Culmination of disagreement

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here