Само Шиптари изашли на референдум у Македонији!

Поделите:

Грађани Македоније данас су на референдуму одлучивали да ли њихова земља треба да промени име у Северна Македонија.

Македонци су на питање “Да ли сте за улазак у ЕУ и НАТО прихватањем договора Републике Македоније и Републике Грчке” одговарали на 3.480 бирачких места у 80 општина, од 7 до 19 сати.

20.40 – Према прелиминарним резултатима, на основу 20 одсто обрађених података, за промену имена гласало је 91,03 одсто, апротив 6,03 одсто.

20.30 – Лидер опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски,
рекао је да референдум није успео.

Рекао је да су грађани који нису изашли на изборе послали најгласнију поруку: “Овде живе Македонци, наш идентитет је македонски, наш језик је македонски, наши преци су Македонци“.

20.00 – Премијер Заев је рекао да ће конференција за медије бити око 21-21.30 часова.

19.52 – “Борбу за европску Македонију настављамо у Собрању и очекујем од ВМРО-ДПМНЕ да поштује глас већине народа у парламенту. У супротном немам другог избора него да се иде на ванредне парламентарне изборе”, рекао је Заев на крају свог кратког обраћања уз гласан аплауз присталица.

19.50 – Македонија ће бити чланица НАТО и ЕУ, водићу земљу напред!

19.49 – Сачекаћемо још мало резултате, рекао је Заев.

19.48 – Заев је грађанима честитао што су гласали за успех и за европску Македонију.

“Честитам свим грађанима због данашњег успеха демократије и успеха европске Македоније. Успех је заједнички, за све грађане и нашу земљу. Воља грађана је неприкосновена!”, рекао је.

19.45 – Премијер Македоније Зоран Заев ће се ускоро обратити јавности.

19.40 – Kоје су још државе мењале своја имена?

Бивша југословенска република Македонија, која би убудуће могла да постане Северна Македонија, није прва земља која мења своје име.

19:32 – Испред Собрања окупили су се противници промене имена

19.30 – Подсећамо, да би се референдум сматрао успешним, потребно је да изађе половина уписаних бирача плус један и да више од половине гласа “за”. На македонском бирачком списку уписано 1.806.336 гласача. У односу на претходна гласања, данашња излазност је значајно нижа, наводе македонски медији и подсећају да је 2016. године излазност до 17.00 часова била 60,38 одсто, а 2017. 48,95 одсто.

19.09 – До 18.30 гласало је 34,09 одсто казали су из државне комисије.

Тај податак добијен је на основу 84,83 одсто обрађених листића, изјавио је председник ДИK Оливер Деркоски на последњој конференцији за новинаре о излазности.

19.00 – Затворена изборна места.

18.50 – Прогнозе излазности

Организација “Еуропе елецт” која прати изборе широм ЕУ, проценила је да ће излазност у седам сати, када се затварају гласачка места, бити 35 одсто.

 

 

18:30 – Грци протестују упркос урагану

Грађани Солуна изашли су на протест због референдума о промени имена Македоније упркос веома лошим временским условима под налетом урагана “Зорба”.

17.56 – До 17 сати гласало је 28,83 одсто бирача.

До 17 сати гласао је 455.771 грађанин, што је податак добијен на основу 87,25 одсто обрађених листића, изјавио је председник ДИK Оливер Деркоски на конференцији за новинаре.

17.00 – Председник ДИK-а Оливер Денковски рекао је да примљено 26 приговора грађана који нису остварили право да гласају, јер нису уписани у бирачки списак и они су махом одбијени.

“Дан протиче у истој атмосфери као и досад. Овом приликом желим да изразим захвалност великом броју грађана на демократској атмосфери која влада током целог референдумског дана. Исто тако желим да упутим критикује свима онима који са неколико инцидента нарушавају такву слику”, рекао је он.

16.18 – До 15.00 часова гласало је 22,8 одсто грађана са правом гласа или њих 377.606, саопштено је из Државне изборне комисије.

15.00 – На једном бирачком месту у Скопљу одстрањен је поптпредседник комисије зато што је агитовао, потврдила је данас Државна изборна комисија.

То се десило на бирачком месту у основној школи “Будућност” у општини Чаир.

13.50 – Излазност на референдуму до 13 часова је 16 одсто, саопштила је државна изборна комисија у Македонији.

12.35 – Македонски МУП саопштио је да је на референдуму регистровано укупно четири инцидента. У ОШ “Лазо Ангеловски” у скопској општини Аеродром K. Ш. (22) је вређао грађане и физички напао полицајце. Такође, 80-годишњи мушкарац у месту Зубовце пријавио да су га вређали у вези са референдумом.

“У Струги је пријављено фотографисање мобилним телефоном са терасе зграде близу бирачког места у ОШ ‘Браћа Миладиновци’. Одмах су предузете мере и лица су одведена у полицијску станицу”, рекао је портпарол МУП-а Тони Ангеловски.

Четврти инцидент се, како је додао, догодио у ОШ “Ванче Прће” у Штипу где је Б. О. пријавио да га је приликом доставе хране бирачком одбору фотографисао и вређао Е. С, који се сада налази у полицијској станици.

12.00 – До 11 сати, гласало је 8,1 одсто грађана.

11.50 – Министар спољних послова Македоније Никола Димитров искористио је јутрос своје гласачко право.

11.40 – До 10 часова гласало је 5,2 одсто грађана.

11.20 – Данас од 7 ујутру па све до 19 часова грађанима Македоније доступна је бесплатна телефонска линија (0800-54321) канцеларије заштитника грађана где могу да пријављују све повреде гласачког права на референдуму.

10.40 – Забележен је први инцидент у скопском насељу Ново Лисичје, када је једна особа приведена пошто је напала жену која је дошла да гласа. Након интервенције полицајца, нападач је напао и њега. Опширније прочитајте у посебној вести.

10.15 – Излазност до 9 часова је 2,45 одсто, саопштила је Државна изборна комисија.

9.00 – На бирачком месту у општини Струмици, гласање је прекинуто на 50 минута, јер УВ лампе нису радиле. Након интервенције гласање је настављено у 8:30 часова.

9.30 – Македонски премијер Зоран Заев гласао је на референдуму и позвао грађане да се у што већем броју појаве на гласачким местима јер, како је рекао, Македонци данас одлучују о судбини земље.
Заев је, после гласања у Струмици, рекао да је уверен да ће одзив грађана бити велики.

“Верујем да ће огромна већина то подржати јер је више од 80 одсто наших грађана за Европску унију и НАТО”, рекао је Заев и позвао грађане да изађу у што већем броју.

8.00 – Право да се изјасни о том договору којим се решава скоро тродеценијски спор око имена Македоније, има 1.806.337 грађана.

Референдумско изјашњавање надгледаће рекордних 12.400 посматрача, од којих 493 страних, а за праћење су се акредитовала и 83 страна новинара из 32 медија.

Најављено је да ће референдум обезбеђивати више од 6.000 полицајаца, а министар полиције Оливер Спасовски је најавио да ће бити кажњавано и свако онемогућавање и спречавање грађана да се изјасне.

Договором Македоније и Грчке, који су у јулу постигле владе Зорана Заева и Алексиса Ципраса, предвиђено је да Македонија имену дода географску одредницу “северна”, а споразум предвиђа и гаранције за македонски језик и национални идентитет.

Бета

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here