Само смо деведесетих били тема дана: Kако Америка види свет

Поделите:

Уредник визуелног сајта The Pudding Rasel Goldenberg је, користећи архиву Њујорк тајмса, направио инфографику на којој је показао које су стране државе занимале америчке читаоце у сваком месецу од 1900. године

Насловне стране дневних новина одувек су биле катализатор за оно што се дешава у читавом свету, пише Расел Голденберг, уредник визуелног сајта The Pudding.

Голденберг је, користећи архиву Њујорк тајмса, направио инфографику на којој је показао које су стране државе занимале америчке читаоце у сваком месецу од 1900. године.

Голденберг је прво компјутерски анализирао 741.681 наслов на чувеној првој страни највећих новина света, а потом и ручно чистио све грешке. Током Првог светског рата, највише наслова било је посвећено Немачкој, а чак ни током Другог Совјетски Савез (односно Русија, како је представљена на Голденберговој графици) није била најчешће у фокусу. СССР ће преузети примат тек у доба Хладног рата, да би с почетком рата у Вијетнаму та земља била најзаступљенија. Америку је кроз историју највише занимало Уједињено Kраљевство, а последњих година Kина.

А где смо ту ми? Ништа Тито, Југославија, несврстани, чак ни Гаврило Принцип: вести о Србији заузимале су ступце Њујорк тајмса највише у мају 1993. године, као и октобру 1998. и од фебруара до јуна наредне године, током НАТО бомбардовања. (На графици објављеној на сајту The Pudding  нацртана је застава Kосова.)

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here