Самохрана мајка која је добила отказ у НИС: “Рекли су ми да они нису фирма за СОЦИЈАЛНЕ СЛУЧАЈЕВЕ”

Поделите:

Побили су ми скоро целу породицу, развела сам се, сама одгајам троје деце, а онда су ми тек тако дали отказ. А обећавали су да нећу остати без посла, прича Јасмина Столић (36) за “Блиц”.

Јасмина је десет година радила на НИС-овој бензинској станици да би једног дана била отпуштена без икаквог образложења.

– Цела моја породица убијена је у селу Обилић на Kосову пре 14 година. С те стране остале смо само мајка и ја. Након што се десило убиство, код нас су дошли људи из Београда, међу којима и тадашњи потпредседник Владе и бивши шеф Kоординационог центра за Kосово и Метохију Небојша Човић, који је мојој мами казао да ће нам помоћи. С обзиром на то да смо преживеле само нас две, а да сам ја у том тренутку била незапослена, понудио ми је посао. Прихватиле смо то и наредних 10 година, све до 2013, радила сам као стално запослени радник на бензиској станици у Нишу – прича Јасмина.

Ођедном, њен живот је почео да се обрушава.

– НИС је 2008. године продат Русима, а одмах затим кренули су откази. А 2013. године челници компаније почели су да дају отказе тек тако. Нудили су нам да останемо да радимо за 20.000 динара. Мени су тражили уверење да сам разведена, а ја сам им однела уверење да сам у поступку развода. Обећавали су да неће да ме отпусте, али… – присећа се Јасмина.

Отказ је како каже, дошао изненада, преко ноћи.

Отишла сам на банкомат да подигнем плату и видела да ми је на рачун уплаћена читава отпремнина. Остала сам у шоку Јасмина Столић
– Чак сам добила и имејл у ком је писало да су ме скинули са списка за отказ. Међутим, сам три дана касније, сећам се тог тренутка као да је било јуче, отишла сам на банкомат да подигнем плату и видела да ми је на рачун уплаћена читава отпремнина. Остала сам у шоку – каже Јасмина Столић и додаје да је то била само увертира у агонију која је уследила.

– Отишла сам у Нови Сад, у седиште НИС-а, да разговарам са људима, да видим како је могуће да су ми дали отказ упркос томе што су ми обећавали да га нећу добити. Исидор Поповић, задужен за сектор малопродаје, казао ми је да је решење откуцано још у септембру, а на моју примедбу да сам добила мејл у ком је стајало да сам скинута са списка за отказ није знао да одговори. На састанку се није појавила особа која ми је слала мејлове, а они су ми после свега тога рекли да нису фирма која издржава социјалне случајеве.

Да ствар буде још гора, Јасмина је самохрана мајка троје тинејџера.

– Имам синове од 16 и 12 година и ћерку од 14. Не могу да верујем како се ова фирма опходи и како поступа са самохраном мајком три детета, женом којој је убијена породица. Њихов начин рада нико не види, као да им нико ништа не може. Мени је, после отказа, кренуо тежак период, нигде не могу да пронађем запослење. Живимо од социјалне помоћи и мамине пензије која је 13.000 динара. Не знам колико ћу још моћи да издржим овако, без посла, са три детета и болесном мајком – закључује резигнирано Јасмина.

Бака, дека и ујак убијени на спавању па запаљени у кући

Три члана Јасминине породице убијена су на спавању 3. јуна 2003. године у својој кући у селу Обилић, која је потом запаљена. Деда Слободан (80), бака Радмила (78) и ујак Љубинко (53) Столић убијени су убодима ножева и ударцима тупим предметима. Убице никада нису пронађене.

Само две године пре него што се догодио овај крвави пир, ујак Љубинко је одвео Јасмину, њену мајку и децу из Приштине, где су живели, у Сокобању, како би спречио да им се нешто деси.

– Дан када су убијени, мајка им је кренула у посету. Очекивала је да ће их видети живе и здраве, а затекла је полицију испред куће. Убрзо су се обистиниле црне слутње, рекли су да су још родитељи убијени – каже Јасмина.

Ова жена је претходно нападнута у Приштини:

– Бака и дека су нас молили да одемо с Kосова, да спасимо живу главу. А они нису могли да оставе оно што су стекли, да оставе свој живот.

Из НИС-а мук

“Блиц” је послао питање Нафтној индустрији Србије поводом ситуације у којој се нашла Јасмина. Питали смо због чега је несрећна жена добила отказ упркос њиховим тврдњама да ће остати на послу, али никакав одговор нисмо добили.

 

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here