САНУ забранила научни скуп о Косову и Метохији!

Поделите:

Округли сто под насловом ,,Економски и социјални аспекти Косовско – Метохијског проблема: корени и алтернативни исходи решавања“, званичним закључком Председништва Српске академије наука и уметности опстриран је а учешће њених чланова на њему перфидно забрањено.

Два одбора САНУ – за економске науке и за проучавање становништва,организовала су округли сто о Косову и Метохији чије је задржавање заказано за 24. октобар 2018. године али је Председништво САНУ одбило да на њему учествује на било који начин, према документо до кога су дошле КМ Новине.

Ово је, у најмању руку, чудна и ретка појава цензуре у оквиру САНУ каже за КМ Новине инициајтор и организатор овог округлог стола, академик Часлав Оцић.

Закључак Председништва САНУ до кога су дошле КМ Новине

Никаквих пропуста у процедури, а ни у организацији, округлог стола о КиМ планираног за 24. октобар у организацији Одбора за економске науке и Академијског одбора за проучавање становништва није било.Досад сам, у последњих петнаестак година, као председник тих одбора организовао десетак трибина и округлих столова на којима су учествовали и страни, не само домаћи научници и никаквих проблема није било.

Пре месец дана најавио сам овај скуп и замолио техничку секретарицу одбора да резервише салу за одржавање скупа, што је она и учинила. Пре отприлике три недеље она је упутила позив, с образложењем теме скупа, члановима оба одбора да учествују у раду округлог стола, да до 5. октобра пријаве наслов свог саопштења, а да до 15. октобра доставе сажетак свог излагања. Досад је стигло двадесетак пријава, односно сажетака.  И пријава теме и сажетак учесници скупа достављали су и техничкој секретарици и председнику одбора. Дакле, ништа тајанствено, ништа у потаји, све транспарентно. Нико из врховништва САНУ до јуче није имао никакву примедбу на процедуру, нити ме је на неке пропусте упозоравао нити најављивао разговор на ту тему“, наводи академик Оцић за КМ новине.

Он је убеђен да је наводно питање процедуре само маска иза које се крије сплет личних и дневно политичких интереса.

др Часлав Оцић / Фото: Печат

Главни разлог за забрану је тема скупа – Косово и Метохија. Не знам да ли по сопственом убеђењу о штетности (по кога!?) тог округлог стола или по нечијем налогу, налогу неких Србима ненаклоњених моћника, председник САНУ академик Владимир С. Костић забранио је скуп. До овог тренутка нисам добио одговор од њега на ком Председништву под којом тачком дневног реда и ког датума је та одлука донета, тако да постоји основана сумња да Председништво није ни заседало а ни разаматрало питање одржавања поменутог скупа, већ да је то израз Председникове самовоље, да не помињем злоупотребу службеног положаја. Ако у међувремену добијем доказе да је седница Председништва одржана и да је одлуку донело Председништво, а не Председник, доставићу вам их уз дужно извињење вама и Председнику због неоснованог сумњичења невиних људи” рекао је Оцић али до овог тренутка таква потврда није стигла у нашу редакцију.

“О забринутости за научни квалитет  округлог стола могло би се нашироко расправљати, али то спада у смешнију страну проблема. О том потом када се реше озбиљнији питања у вези с овим скандалом” каже незадовољно Оцић који не одустаје од организације најављеног скупа.

И на крају, скуп ће бити одржан без обзира на покушај цензуре, 24. октобра или недељу дана касније, у просторијама САНУ или негде у близини. Пре тога ћемо одржати конференцију за штампу где ћемо подробно обавестити јавност о овом, досад незабележеном, чину цензуре” резигнрано је закључио академик Оцић у изјави за КМ Новине.

KM NOVINE

Поделите:

3 Коментари

 1. То није једина тема и једини скуп забрањен код нас. У Матици српској у Новом Саду, актуелни председник Матице српске Драган Станић (Иван Негришорац), откада је дошао на чело ове славне српске институције, забранио је да одржавамо скупове Удружења за заштиту ћирилице српскога језика “Ћирилица”. Све до његове власти, сви претходни председници нису нам забрањивали коришћење Матичине сале за наше скупове. Процењујемо да је једини разлога што је ставио забрану на скупове о питањима српске ћирилице тај што се он разликује у мишљењу о начину решења питања писма у српском правопису. “Ћирилица” сматра да је по српску азбуку погубно решење питања писма у српском језику као у време српскохрватског језика и да не постоји ни један једини објективан разлог да једини Срби имају два писма (алтернативна) за писање језика Срба. Сасвим супротно, Драган Станић сматра да је “нама историја дала два писма и да тако мора заувек да остане”, па и по цену нестајања ћирилице. Ми смо му одговорили да му је гледиште идиотско, јер нама је историја доносила и честе окупација (као што је и данашња окупација Косова и Метохије), али да су Срби стално настојали да се лише окупације и да им је то често у историји и успевало. Ми сматрамо да данас не постоји ни један једини разлог да се решава питање писма у језику Срба противно Члану 10. Устава Србије и целокупној европској и светској пракси у решавању питања писма и европским и светским језицима. Он не може да поднесе различитост у нашим мишљењима, па нам је зато забранио коришћење сале. Другим председницима Матице српске није пало на памет да нам забрањују скупове због разлике у тумачењима начина спасавања српске ћирилице која је преко 90 одсто у јавности окупирана данас туђим писмом (гајицом).

 2. ekonomski i socijalni aspekti…
  pa zar ne vidite da oni koji lepo zaradjuju nemaju nikakve ekonomsko socijalne probleme sa Kosovom????
  cak sta vise trgovinska razmena sa Kosovom nekoliko puta premasuje razmenu sa Rusijim……
  sve te lihvare po Beogradu ne interesuju naucno lingvisticki problemi vec samo ekonomska zarada a SANU videci da bogatasi upravljaju srpskim drustvom prilagodjavaju svoju nauku njihovim zaduzbinarsko lihvarskim poslovima…..
  kakva cirilica, pa te budale ce da pisu hangul ili hiragamu samo da redovno i konstantno dobijaju zaduzbinarske donacije od bogati Misa Kapetanovica,trgovaca solju i ljudskim dusama..
  zar ne vidite da su se pretvorili u dolar ko Baja Patak svi ti titulari i mozgonje???????

 3. prakticno srpski jezik i gramatiku vise ne kreira nauka,znanje,istorija ili neka kredibilna institucija vec pristalice univerzalne gramatike Noama Chomskog,globalisti elitisti,bogate drolje i trgovinski lanci Lidl,Merkator,Agrokor,Roda,Idea i ostali punioci dupeta a ne glave materijalisticki nastrojenog srpstva.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here