Шапић у “Мрежу” упецао Нови Београд!

Поделите:

Лицемерно и безтобразно звуче Шапићеве речи како он нема никакве везе са ухапшеним грађевинским инспекторима, који су за време његовог мандата доведени у општину и на његово инсистирање постављени тамо и за послове због којих су и ухапшени!? Они су доведени, а готово сви претходни инспектори, на челу са шефом инспекције, су, опет, по искључивом Шапићевом хиру – најурени из општине!?!

Хапшењем грађевинских инспектора општине Нови Београд, Небојше Јовановића и Марка Шћепановића обелодањен је метод деловања групе у простору бесправне градње, као и суштински разлог настанка целе Шапићеве НЕФОРМАЛНЕ МРЕЖЕ МОЋИ (скраћено:”МРЕЖА”).

“Мрежа” је створена да преко својих чланова наплаћује незаконито легализовање бесправне градње. На суштински истоветан начин оном из случаја бесправне градње Шапићевог ујака у Студентској 45 у Новом Београду. По неумољивој логици ствари, највећу корист у целој групи мора имати њен шеф, у овом случају Шапић лично.

“Мрежа” је позиционирана тако да експлоатише два ресурса: Један је буџет, чијим се начином искориштавања бавила буџетска инспекција што је исходовало налазом на 700 страна. Није само јасно, зашто су изостале кривичне и друге пријаве за ненаменско трошење буџетског новца.

Други ресурс је простор инспекцијског надзора, а посебно грађевинска инспекција. Посебно бесправна градња.

Да ли се оваква тврдња може доказати? И чиме се она доказује?

Може!

Илегални центар Шапићеве моћи – “Мрежа” је основана да грађевинску инспекцију стави под пуну контролу, уз помоћ одговарајуће организације општинске управе и кадровања унутар ње.До сада, јавности је најбољи пример њеног деловања у случају бесправне градње Шапићевог ујака у Студентској 45 у Новом Београду, на коме је практично демонстриран начин деловања “Мреже”.

Kључни играчи и задаци у оквиру “Мреже” у афери Студентска 45а:

Марија Лековић је примала пријаве, дајући налог за поступање по њима.

Тања Ђукић је давала налоге за инспекцијски надзор и израдила решење о реконструкцији.

Небојша Јовановић је урадио записник и формално донео решење о реконструкцији.

Владан Чоловић спречио довршење рушења објекта.

Оливера Вишњић омогућила деловање целе групе, штитећи њихово деловање са места начелника општинске Управе.

“Мрежа” се ипак стварала етапно, по фазама:

У првој фази, која траје до одржавања локалних избора у априлу 2016., спроведена је идејна припремаза растурање грађевинске инспекције, паралелно прикупљање кључних кадрова “Мреже” – тврди извор антикорупцијског портала Ембарго. – Идејна припрема је требала да морално оправда промене унутар грађевинске инспекције, стварањем мита о лошој инспекцији, која је самовољна, корумпирана, нестручна. Њу је спроводио лично Шапић је у медијским наступима као и на састанцима са грађанима по месним заједницама при чему су му најчешћи сведоци били Емилија Бјелетић, тада начелница општинске Управе, Владимир Богојевић, шеф Одсека грађевинске иснпекције и Ненад Динић, шеф Одсека за извршења.
Потом су почела да пристижу кадровска појачања за формирање “Мреже” ( хоботнице):

Марија Лековић – “Маца“, примљена је на место помоћника председника општине за иснпекцијске послове.

Татјана Ђукић примљена је на радно место шефа Јавних набавки.

Небојша Јовановић примљен је на радно место у Одељењу за гађевинске и комуналне послове. На одређено време. Ово посебно истичемо.

Синергију са Шапићевевом антиинспекцијском кампањом, унутар општине спроводи Марија Лековић, која користи сваку прилику да истим речима које користи Шапић нападне грађевинску инспекцију – тврди саговорник Ембарга. – Због тога долази у сукоб са тада шефом Одсека грађевинске инспекције и то у присуству службеника градског Секретаријата за инспекцијске послове. Из ове фазе је важно то што су наведени Шапићеви људи примљени на места која одговарају њиховој школској спреми, и што није било никаквог разлога за њихово измештање у грађевинску инспекцију. Ово је суштинска ствар. Није било никаквих потреба службе за њихово касније премештање у грађевинску инспекцију.
Друга фаза: Инсталирање “Мреже”, отпочело је одмах по изборном тријумфу Шапића на локалним изборима 2016., још пре Шапићевог поновног избора на место председника општине, крајем јула 2016.

Одмах по окончању избора, у мају 2016., смењен је без образложења Алекса Ускоковић, начелник Одељења за инспекцијске послове и распоређен на радно место комуналног инспектора – тврди наш саговорник из општине Нови Београд, који из разумљивих разлога жели да остане анониман. – Овде треба нагласити једну ствар која се догодила крајем 2015. Тада је цела инспекција, дакле и грађевинска, добила похвалу од представника организације за надзор над испуњеношћу ИСО стандарда у процедурама општинске Управе. У ту част, начелница општинске Управе, Емилија Бјелетић ће почетком 2016. уприличити састанак са похваљенима – групом за надгледање спровођења стандарда у саставу: Алекса Ускоковић, Владимир Богојевић, Драган Гуњић, Ненад Динић и Дарко Пејић. Што сведочи о једној важној чињеници за разумевање свега онога што се потом дешавало. Важно је још једном напоменути, да својим радом грађевинска инспекција није дала никакав повод за кажњавање или премештање.
Почетком 2016. почело је озакоњење по новом закону, које је пало на терет грађевинске инспекције, која је цео сложени процес озакоњења осмислила и спровела у дело. У грађевинској инспекцији је тада радило 4 инспектора, са шефом одсека који је као дипломирани архитекта такође био законски овлашћен за обављање инспекцијског надзора. Сви они су били квалификовани за место начелника Одељења за инспекцијске послове, које је остало упражњено.

Место начелника је остало упражњено до дана данашњег, сем кратког периода од јула до новембра када је ту дужност вршила Емиља Бјелетић, иако као дипломирани правник није ни под каквим условима није могла бити старешина грађевинској инспекцији! Марија Лековић, која је грађевински инжињер по професији, не заузима упражњено место начелника инспекције, иаоко има формалне услове, већ постаје начелник Одељења за грађевинске и комуналне послове, сасвим другог одељења. Паралелно са тим, на место шефа Одсека грађевинске инспекције долази Тања Ђукић, дипломирани правник. Што је постављење које је са становишта струке бесмислено. А са њом у пакету на место грађевинског инспектора на одређено време бива распоређен Небојша Јовановић. А дугогдишњи грађевински инспектор и шеф Одеска грађевинске инспекције бива премештен у Лековићкино одељење.
Kакав се закључак може извести из оваквог кадрирања?

Да то нема везе са потребама посла. Сменити квалификованог начелника и заменити га правником који никада није руководио инспекцијом, а потом и шефа грађевинске инспекције и заменити га правником, која је део “Мреже”, није учињено због потребе посла већ због потребе контроле. Kонтроле грађевинске инспекције. Kада се на то дода премештај Небојше Јовановића на место грађевинског инспектора, уместо да претходни шеф буде распоређен на то место, што је потпуно природно, јер није смењен по казни, онда слика контроле постаје потпуна.

Док ово траје, на место новоосновне Службе за извршења доводе и постављају Владана Чоловића, који је као блиски сарадник Шапића, уосталом као и Марија Лековић, представљен од Шапића као кандидат за неку од функција у градској Управи. А онда из финансија у којима је био формално запослен премештају у ту службу, на место: послови комуналног извршења, Марка Шћепановића, који нема никакву квалификацију за обављање тих послова. Владан Чоловић ни искуством ни професијом не може ни да се пореди са дотадашњим шефом извршне службе, Ненадом Динићем који је службом руководио четири године, а пре тога био више од 20 година комунални инспектор.
Мрежа је инсталирана.

На место начелника Одељења за инспекцијске службе доведена је Емилија Бјелетић, која није члан “Мреже”, али је спреман да послушно изврши све њене налоге.

Уместо ње, функцију начелника општинске Управе преузима Оливера Вишњић која тиме, постаје један од важних људи “Мреже”. Она је са места начелника покривала њено деловање!? Kао старешина управе имала је сва овлашћења да “Мрежи” омогући стварну иако неформалну власт над Управом.

На место начелника Одељења за грађевинске и комуналне послове долази Марија Лековић која преко послушне Емилије Бјелетић и члана “Мреже” Татјане Ђукић ефективно наређује грађевинској инспекцији. На место грађевиснког инспектора постављен је Небојша Јовановић, а шефа извршне службе Владан Чоловић. Тиме су створени су услови за следећу фазу.

 

Ембарго

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here