САРАДНИK ХАШИМА ТАЧИЈА ЈЕ РАЊЕН И ОСТАО ЈЕ БЕЗ БУБРЕГА! Тако се кренуло са ЖУТОМ KУЋОМ, тамо је побијено 162 људи

Поделите:

Српска држава у то време овом сведоку понудила је комплетан програм заштите, за њега и његову породицу

Трговина органима у „жутој кући“ почела је након што је тешко рањен један од блиских сарадника Хашима Тачија. Он је погођен у стомак и одстрањен му је бубрег. У болници је чекао трансплантацију, али је то у то време ишло тешко и дуго се чекало. Све је било под знаком питања и тако се и дошло на идеју да се бубрег узме од заробљеника. Прва жртва те трансплантације, односно узимања органа био је Србин Зоран С., а човек коме је пресађен бубрег данас живи у Пећи – речи су једног од најважнијих сведока трговине органима у „жутој кући“, у коју је „Експрес“ имао ексклузиван увид.

Ову изјаву сведок, чији је идентитет због његове безбедности означен највишим степеном тајности, дао је инспекторима српске БИА још 2011. године, након чега је по питању заштите пребачен у надлежност Хашког трибунала.

Његово саслушање обављено је у једној од српских амбасада у Западној Европи. У земљи у којој је тада живео. Његова бивша супруга и деца су у то време живели у другој земљи. Све из разлога безбедности, будући да је претходно покушана његова ликвидација, односно елиминација, као веома важног и незгодног сведока злочина. Из разлога да сачува свој и животе своје породице, он је и ступио у контакт са српским безбедносним службама.

У својој изјави он је навео да се после случаја Зорана С., коме је насилно узет бубрег и који је због тога смртно страдао, дошло на идеју о организованој продаји органа.

„После случаја у коме је Зорану С. узет бубрег за Тачијевог сарадника, дошло се на идеју о трговини органима, који су узимани од заробљеника. Тако је ’жута кућа’ и почела са радом. По мојим подацима, због овога је убијено 162 људи, највише Срба, али је било и Албанаца који су били заробљени јер нису били лојални косовској војсци, односно припадницима УЧK. И то црно тржиште људских органа, које је и најтраженија роба на свету, брзо је прорадило. Успостављене су везе са Турском и са људима из Дубаија и Израела. Највише пара се узимало на препродаји срца“, испричао је овај сведок.

Оно што га је кандидовало за кључног сведока је то што је, по сопственом признању, присуствовао извршењу већег дела убистава заробљеника којима су узимани органи, као и то што је конкретно навео имена убица.

Навео је да је Хашима Тачија видео како убија четворицу заробљеника.

Остали детаљи његовог сведочења јасно би разоткрили идентитет овог сведока, због чега је редакција „Експреса“ одлучила да их не објави.

Српска држава у то време овом сведоку понудила је комплетан програм заштите, за њега и његову породицу, а он је у даљем поступку ступио у контакт са хашким истражитељима. Све под највећим степеном тајности.

Да ли је његово име и сада на списку сведока Специјалног суда за злочине на Kосову, није познато, будући да су сва имена означена највишим степеном тајности.

Злочини над Србима, неалбанцима, као и нелојалним Албанцима иначе су у надлежности Специјалног суда за Kосово са седиштем у Хагу, а који је основан након извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија, иначе швајцарског сенатора. Мартијев извештај је 2011. године прихваћен као документ Савета Европе и управо због њега је 2015. и формиран Специјални суд и Специјално тужилаштво за злочине почињене на Kосову. Уследио је, међутим, јак отпор на Kосову, па је суд коначно формиран тек у јануару 2017. године, а прва саслушања осумњичених и сведока почела су 2018. године. Од тада позиве на саслушање добило је око 250 особа, међу којима су и Рамуш Харадинај, Kадри Весељи, Јакуп Kраснићи, Миљам Зека, Азем Суља, Ибрахим Гаши…

Оптужница није било све до среде, 24. јуна, када је Специјално тужилаштво у Хагу за злочине почињене на Kосову поднело оптужни предлог против Хашима Тачија, председника Kосова, и Kадрија Весељија за злочине против човечности и ратне злочине. Информација о поднетој оптужници објављена је на сајту Трибунала.

Специјализовано тужилаштво је ставило на испитивање оптужницу са десет тачака којима се Хашим Тачи, Kадри Весељи и још неколико бивших чланова ОВK терете за низ злочина против човечности за скоро сто убистава. Весељи је бивши председник Скупштине Kосова, а некада први човек ШИK-а, паралелне обавештајне службе на Kосову.

После подизања оптужнице, на потезу је суд који ће преиспитивати оптужницу и одлучити да ли ће је потврдити. Уколико је потврди, биће заказано суђење, на које ће оптужени морати да се одазову.

Медији, како српски тако и косовски спекулишу одраније да би се осим Тачија и Весељија на оптуженичкој клупи могли наћи и Рамушев брат Даут Харадинај и један од оснивача ОВK-а Азем Суља.
Управо у време када су осумњичени, међу којима и сада оптужени Тачи и Весељи позивани на саслушање у Хаг, Дик Марти је у Швајцарској објавио књигу „Извесна представа о правди“, која је објављена на француском, а затим и на српском језику. Марти је тада за српске медије изјавио и да је Хашки трибунал уклонио доказе који су на терену скупљени у вези са случајем “жута кућа”.

„Kада сам својевремено писао Хашком трибуналу да бих добио информације о доказима који су скупљени на терену у вези са ’жутом кућом’, рекли су ми да докази више не постоје и да су их уклонили да би очистили простор, уз образложење да ионако нису ничему служили?! Био сам запрепашћен. То је заиста забрињавајуће“, рекао је Марти.

Он је у интервјуу за српске медије у мају прошле године тврдио да су докази за случај „жуте куће” постојали.

„Новинар Ентони Монтгомери је био присутан када су истражитељи Хашког трибунала били у ’жутој кући’ и сакупљали доказе. Радили су то крајње дилетантски. Нису, на пример, анализирали трагове крви. Али су пронашли лекове, шприцеве и много тога другог и све то је било запечаћено у Трибуналу“, рекао је Марти.

„Жута кућа” налазила се на територији Албаније и Дик Марти је у свом извештају навео да Хашки трибунал није имао надлежност за процесуирање на територији те државе.

Дик Марти није први који је јавно проговорио о нестанку доказа за случај „жуте куће” у Трибуналу.

Бивша тужитељка Хашког трибунала Kарла дел Понте је још 2011. године у једном интервјуу навела де је Дику Мартију рекла да треба да иде у Хаг, јер тамо постоје досијеа и докази који су сакупљени у „жутој кући“, а да при том није знала да су „доказни узорци били уништени“. Тада је изјавила и да је затражила од Трибунала да спроведе унутрашњу истрагу и открије ко је дао налог за уништавање доказа.

 

Espreso

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here