Саркози оптужен за „пасивну корупцију” и илегално финансирање изборне кампање

Former French president and candidate for the right-wing Les Republicains party primaries ahead of the 2017 presidential election, Nicolas Sarkozy delivers a speech to concede defeat in the first round of the rightwing presidential primary, at his campaign headquarters on November 20, 2016 in Paris. Former French prime minister Francois Fillon took a commanding lead on November 20 in the two-round primary that is widely expected to decide the country's next leader. In a major upset, Fillon had more than 43 percent of the vote to 26.7 percent for former prime minister Alain Juppe and just under 23 percent for Nicolas Sarkozy, according to the official tallies. / AFP PHOTO / POOL / IAN LANGSDON
Поделите:

БИВШИ француски председник Никола Саркози оптужен је вечерас у оквиру истраге о либијском финансирању његове предизборне кампање 2007, саопштили су извори блиски правосудним органима.

Против Саркозија, који негира њему приписана дела, подгинута је оптужница за “пасивну корупцију”, “илегално финансирање предизборне кампање” и “прикривање добијања финансијских средстава”.

Извори блиски правосуђу саопштили су раније данас да је притвор који је у уторак ујутро одређен Саркозију завршен данас после подне после 26 сати. Извори су потом навели да је бивши председник и даље под судским надзором.

Бивши десничарски председник јуче је приведен у својству евентуалног осумњиченог у афери либијског финансирања његове предизборне кампање.

Саркозија, који је био председник од 2007. до 2012, у оквиру ове истраге испитују припадници Службе за борбу против корупције и финансијских и фискалних прекршаја.

Француски медији су раније писали о афери прислушкивања Саркозија да су судије одобриле прислушкивање телефона Саркозија у оквиру истраге навода да је некадашњи либијски вођа Моамер Гадафи финансирао Саркозијеву предизборну кампању 2007. године.

Медији у Паризу подсетили су да је Гадафи поменуо током једног интервјуа француским медијима 2011. да је тајно финансирао тадашњег председника Француске Саркозија. Гадафи није тада навео износ, док круже приче да је у питању неколико милиона евра.

Гадафијев син – Сејф ал-Ислам – изјавио је да је спреман да допутује у Француску и да сведочи на суђењу Саркозију.

Саркози је имао сложен однос с Гадафијем. Тадашњи председник Француске је убрзо по доласку на власт позвао либијског вођу у посету Француској којем је приредио дочек са свим државним почастима, док је касније наложио француским снагама да у оквиру НАТО-а бомбардују либијске снаге у циљу смене Гадафија.

Либијски вођа је убијен 20. октобра 2011.

 

 

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here