Сава Јањић промовише текст косовског портала који пише против КОСОВСКОГ ЗАВЕТА!

Поделите:

Текст косовског портала Коссев.инфо ауторке Милице-Андрић Ракић шеровао је на свој Твитер профил игуман манастира Дечани Сава Јањић.

Па да видимо шта је то у овом тексту завредило пажњу православног монаха Саве Јањића игумана древног српског манастира на Косову и Метохији.

Могао би игуман Сава Јањић да наведе барем један пример идентитета који почива на будућности, како то сугерише ауторка текста, као оно што је пожељно. Истина је да српски идентитет почива на прошлости и почива на косовоско-заветном етосу. То је неспорна чињеница. Међутим, никада нико и нигде на свету није успео да базира свој идентитет на будућности, јер будућност се још није догодила па према томе нема ни елемената на основу којих би се могао поставити такав идентитет.

Ако ћемо поштено, Сава Јањић уколико подржава овакав став аутоматски одриче и свој хришћански идентитет јер и тај идентитет почива на прошлости. Онда се поставља логично питање: да ли је игуман Сава Јањић уопште хришћанин?

Ауторка потпуно релативизује српски идентитет заснован на косовском завету. Он је по њој препрека да се о Косову “цивилизовано” разговара. С ким? Са Тачијем и Харадинајом? Са нарко-дилерима и трговцима људским(српским) органима? Српски етос заснован на косовском завету за ауторку, с којом се слаже Сава Јањић, служи само за етикетирање неистомишљеника. Он је тако назадан и никако не може да се уклопи у сорошевски наратив врлог новог света.

Наравно, ми смо тога свесни и не желимо да будемо део тог и таквог врлог новог света, зато имамо такав етос и такав мит и наратив јер Видовданом видимо што други не виде. Отац Сава ово све ипак види, немогуће је да не види, с обзиром да живи на Косову у Дечанима, али не жели да види, јер је лакше невидети.

Шта би рекао игуман Сава када би неко покушао да му релативизује издају Јуде Искариотског? Па каже, рецимо: Хајде да престанемо да етикетирамо Јуду Искариотског као издајника. Зашто Христос није с њим покушао цивилизовано да разговара? Да покуша да се договори са Јудом и Фарисејима. Зар не би данас цветало хиљаду ружа између Јевреја и хришћана, а свет би био лепше место за живот, зар не?

Бити “изложен српском етосу” ауторка представља као бити изложен бојним отровима. Да ли је и ово став игумана Саве Јањића? Ако није зашто промовише овај текст?

Сад полако долазимо на мотив који је побудио Саву за овај ретвит. Политичка позадина косовског наратива. Ауторка је толико прогресивна да за њу дефинитивно Косово није ништа друго до “један топоним” она је ослобођена српског наратива, косовоскозаветног баласта. Сва лепрша у новом врлом свету, у коме нема места за неистомишљенике, јер сви треба исто да мислимо, онако како нам нареде из неког светског центра моћи, рецимо Вашингтона, ваљда је зато истраживање њене НВО објављено искључиво на енглеском.

Замислите једног Израелца, који жели да се одрекне Јерусалима зато што са Палестинцима дели само историју насилне међуетничке историје и етничке мржње? Или који релативизује јеврејске митове и идентитет само да би могао “цивилизовано” да разговара са ПЛО(Палестинским ОВК). Незамисливо!

Сад је већ мало јасније зашто је Сава Јањић ретвитовао овај текст. “Многи међународни представници” читај запад, шаљу поруку да Срби треба да направе отклон од свог косовског идентитета. Биће да је то један од разлога отимачине Косова, поред пута дроге, и експлоатације рудних ресурса од стране компаније у власништву Медлин Олбрајт, наравно и Бондстил не треба заборавити.  Али сад текст полако прелази у другу фазу. На страну то што се и сама ауторка слаже да је потребно направити такав један монструозан отклон од свог идентитета који се базира на прошлости, а не на будућности(што је крајња бесмислица) већ што то исто и Вучић жели. А пошто то Вучић жели, или му је тако наређено од истих тих “многобројних међународних представника” то сад постаје занимљиво, јер Вучић је исконско зло, како за Саву Јањића тако и за ауторку. А у даљем тексту ћемо видети и зашто.

Порука је више него јасна. Вучић није способан да убеди Србе да се одрекну косовског завета. Вучићеви гласачи, иако им он стално говори да се одрекну Косова и косовског завета нису способни да направе емотивни отклон од Косова, тј од самих себе и свог идентитета. Гласачи који не подржавају Вучића су способни да не буду Срби утемељени на косовском миту. Заправо Вучић је крив, јер или фолира да жели да пренесе Србима “рационални наратив” о изгубљеном Косову, или просто јер није способан то да уради. Његови гласачи су или глупаци који то не виде, или пак виде нешто друго, тј да Вучић није искрен у покушају креирања другачијег тј новог идентитета Срба. Дакле, Вучића треба мењати неким ко ће бити способан то да уради.

И као врхунац проблема који за ауторку и Саву Јањића представља Вучић, ауторка наводи да Вучић заправо, не због своје неспособности, него управо супротно, као врло перфидан играч, банализује рационализацију мита и претвара га у други нови мит који се опет добро наслања на већ укорењени хришћански етос код Срба, те практично утврђује косовскозаветни мит кроз наратив о почињеном греху, покајању и повратку изгубљеног раја илити у овом случају идентитета тј – Косова.

Ако због овога Вучић смета игуману Сави Јањићу, онда да урамимо Вучића и окачимо у цркву и почнемо да му служимо молебан сваки дан.

Профил игумана Саве Јањића на Твитеру:

Текст можете погледати на линку ОВДЕ

Екипа сајта Видовдан

Поделите:

1 коментар

  1. Увек се непиогрешиво зан ко је вера, а ко је невераа, јко је нормалан Србин, а ко је издајник. Ако неко пише српски језик, као Србин, хрватским писмом, тај је сигурно издајник. Ћирилиац је српски лакмус папир за откриавње нееверника и издајника међу србима.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here